Категорије
Друштво

Narod ujedinjen u odbrani prirode

BRISELSKI „EUOBSERVER“ OBJAVIO TEKST O NAMJERAMA VLADE CRNE GORE DA DEVASTIRA DURMITOR I SINJAJEVINU

Crnogorcima ne nedostaje strasti da se bore za ono što vole, ocijenjeno je u tekstu koji je objavio briselski portal „Euobserver”, u kojem se bave aktuelnim ekološkim problemima u Crnoj Gori. U tekstu se pominje Durmitor, koji se ove godine suočio sa rizikom uklanjanja sa Uneskove liste svjetske baštine zbog plana investitora da na tom zaštićenom području gradi 30 bungalova zbog čega je posječeno nekoliko desetina stoljetnih stabala.

– „EUobserver” se osvrće i na Sinjajevinu, koja je ugrožena odlukom Vlade Crne Gore, da se to područje, za koje je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine predložila da bude park prirode, pretvori u vojni poligon – saopšteno je iz Koalicije za održivi razvoj (KOR).

U tekstu se navodi da je namjera da se kod Crnog jezera izgradi 30 bungalova bila suprotna Unesko standardima, ali da je zahvaljujući protestima lokalnih aktivista ujedinjenih u pokret „Dalje nećeš moći” i šireg odjeka u crnogorskom društvu taj plan spriječen.

– Navode da je sada ugrožen i opstanak Sinjajevine, kao netaknutog područja koje je drugi po veličini pašnjak u Evropi, zahvaljujući kojoj preživljavaju brojne porodice. Sudbina Sinjajevine je ugrožena zbog najavljenog vojnog poligona, kojem se protivi većina mještana. Ipak, konstatuju da su u Crnoj Gori aktivni pokreti koji se bore za zaštitu ekoloških vrijednosti – kazali su iz KOR-a.

Izvor: Dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.