Категорије
Друштво

U slavu i čast Svetog Vasilija Ostroškog

VLADIKA JOANIKIJE OSVEŠTAO NOVOSAGRAĐENU CRKVU U GORNJEM ZAOSTRU KOD BERANA

BERANE – U prisustvu velikog broja vjernika, na praznik Svetih mučenika Sergija i Vakha, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije osveštao je hram Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem Zaostru kod Berana. On je potom u novoosveštanoj svetinji služio svetu arhijerejsku liturgiju. Vladika Joanikije je tom prilikom kazao da je u riječima Svetog apostola Petra „Ti si Hristos Sin Boga živoga” sažeta sva vjera pravoslavna.

-Mi nikada nijesmo prihvatili da se na bilo kom čovjeku, osim na Hristu Gospodu, zida Crkva, a on je, po Jevanđelju, krajeugaoni kamen na kome sva građevina stoji. Ovdje, prije svega, mislimo na crkvu u najdubljem teološkom i duhovnom smislu, kojoj je Gospod Isus Hristos glava, a sačinjavaju je anđeli i sveti, Presveta Bogorodica, Sveti apostoli, svetitelji Božji, sva crkva Božja i svi mi koji smo kršteni u ime Oca i Sina i Svetog Duha. To je crkva, ali i hram, koji se posvećuje Bogu radi služenja Bogu i vršenja svetih tajni u njemu – naglasio je vladika Joanikije.

On je istakao da je i Gornje Zaostro dobilo zaštitu od Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca preko svetog hrama koji mu je posvećen.

-Evo velikog i lijepog dana za ovo mjesto. Kao što ovo sunce jesenje tako lijepo grije i prijatno nam je, još je prijatnija Božja milost, koja nas je danas pomilovala i sabrala, sjedinila nas u ovom svetom hramu. Dugo se gradio, ali ne mari, jer je građen s vjerom. Posvećen je svetom ocu našem Vasiliju Ostroškom. On je u našem, srpskom rodu onaj svetac, Božji ugodnik koji je pravu, svetosavsku, apostolsku vjeru imao i svjedočio, branio, štitio i trpio mnoga iskušenja od osmanlija i katolika koji su, tada, naš narod pokušavali da prevjere – naveo je vladika Joanikije.

Naglasio je da je zahvaljujući svetiteljima, kako što je bio Sveti Vasilije Ostroški, sačuvana pravoslavna vjera i njene crkve.

-Sveti Vasilije Ostroški je bio kao stub ognjeni, zajedno sa Svetim patrijarhom pećkim Pajsijem, koji ga je rukopoložio, a koji je nedavno proslavljen kao svetitelj. Blagodareći Bogu, Svetom Vasiliju, Svetom patrijarhu Pajsiju i Svetom Stefanu Piperskom, koji su tada zasijali u našem rodu i ukrijepili, utvrdili naš narod u svetoj vjeri pravoslavnoj, mi smo sačuvali vjeru i dušu i svetinje – kazao je vladika Joanikije.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.