Категорије
Друштво

O kolektoru i postrojenju danas raspravljao i skupstinski odbor za evropske integracije

Izgradnja kanalizacionog kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda, sanitarne deponije Duboki do, remedijacija tla u krugu Jadranskog brodogradilišta Bijela, bile su teme sastanka delegacije skupštinskog Odbora za evropske integracije i predstavnika hercegnovske lokalne samouprave, koji je održan u Herceg Novom.

Danijela Đurović, potpredsjednica Opštine, poručila je da u lokalnoj upravi pozdravljaju novouspostavljenu praksu skupštinskih odbora da imaju direktnu komunikaciju sa lokalnim samoupravama i fokusiraju se na određene probleme sa kojima su upoznati iz medija.

-Ovaj skupštinski odbor fokusirao se na poglavlje 27 pretpristupnih pregovora i onom dijelu koji se tiče zaštite životne sredine. Posebna pažnja je posvećena projektu izgradnje kanalizacionog kolektora i postrojenja  za prečišćavanje otpadnih voda. Za kolektor očekujemo da će biti  u siistemu do kraja godine, premda je on već u automatskomm režimu rada  u kome su se svi eventualni nedostaci već pokazali. Pitanje postrojenja je ipak bolnije za našu opštinu i državu i nadamo se da će  ovaj skupštinski odbor dati svoj doprinos u povezivanju institucija i da se Vlada Crne Gore kroz svoja resorna ministartva angažuje u rješavanju ovog projekta jer ovo jeste državni projekat-rekla je Đurović.

Ističe da su predstavnici lokalne samouprave  izrazili zabrinustost što već godinu čekaju na nastavak izdavanja građevinske dozvole za sanitarnu deponiju Duboki do te da ne razumiju   taj dio inertnosti državne administracije, koji je za nju  neprihvatljiv.

-Ono na šta smo skrenuli  pažnju a čega javnost izgleda nije dovoljno svjesna je pitanje završetka i praćenja realizacije projekta sanacije hidrotehničkog tunela Potkop, s obzirom da imamo nemile događaje i sjećanja iz 2004. a  sdruge strane primjećenja su pomjeranja tla i drugačiji sastav i kvalitet vode što je izazavalo veliku zabrinutost loklanog stanovništva. Moramo biti odgovorniji prema svim tim investicijama a na žalsot OHN nema nikakve informacije kako se sprovodi taj projekat.

Predsejdnik Odbora, poslanik Slaven Radunović  je obećao da će se u narednom periodu održati više okruglih stolova u cilju rješavanja tih problema , posebno imajući  u vidu da su određeni zakoni iz  oblasti komunalnih djelatnosti  i vodnih usluga  pred poslanicima na usvajanje i nešto što je komplemetarno sa njihovim radom –rekla je Đurović.

Nada se, kako je istakla, da će Odbor i Skupština Crne  Gore aktivno uzeti učešće u zaštiti njihove kontrolne uloge u sprovođenju zakonskih  rješenja i nad radom izvršnih organa i da će raditi da se uspostave mehanizmi kako bi naredni projekti mogli biti kvalitetno realizovani.

Izvor: Radiohercegnovi.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.