Категорије
Друштво

Počast humanisti, zadužbinaru, antifašisti i rodoljubu Mirku Komnenoviću

U bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović  otvorena je izložba skulptura pod nazivom “Mirku Komnenoviću u čast”, na kojoj su predstavljena skulptorska rješenja za spomen obilježje ovom znamenitom Novljaninu, prvom gradonačelniku Herceg Novog (1930-1935.).

Lokalna uprava riješena je da se oduži svom dobrotvoru, jer Herceg Novi će konačno dobiti spomenik kojim se ostvaruje dostojno sjećanje i vjerodostojan prikaz lika Mirka Komnenovića, naveo je predsjednik Opštine, Stevan Katić, dodajući da tim činom grad odaj epočast humanisti, zadužbinaru, antifašisti i rodoljubu:

“Kroz unikatnu skulpturu biće dočaran njegov dignitet, energija svojstvena čovjeku koji je naš grad uveo u period rada i napretka, poklonio mu svoj radni vijek i imovinu. Nije slučajno izložba u čast Mirka Komenovića organizovana u prazničnom mjesecu za Herceg Novi, kada oktobarskim danima slavimo grad. Ona je korak u pravcu nastavka uspješne realizacije projekta, ali i momenat koji potvrđuje ispravnost ideje i opredijeljenost Herceg Novog da oda počast našem znamenitom sugrađaninu i prenese poruku o velikom značaju djela Mirka Komnenovića”, poručio je on.

Katić je podsjetio da je  ovaj projekat i prvi u okviru kojeg je Opština sprovela međunarodni, opšti, pozivni jednostepeni, anonimni konkurs za izradu studije idejnog rješenja spomenika.

U kući koju je Komnenović zavještao gradu, a koja je danas Gradski muzej, izloženo je 7 radova koji su pristigli na konkurs Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi. Među njima, žiri je izabrao rješenje akademskog vajara Zorana Ivanovića iz Beograda, po kojem će se raditi spomenik.

Ivanovićeva ideja na najosmišljeniji način oslikala je lik i djelo Komnenovića jer korespondira sa urbanim, što asocira i na građansku svijest i otmenost ličnosti Komneonovića i dočarava njegov dignitet i društveni položaj obrazložio je žiri, na čelu sa arhitektom i heraldičarem, Srđanom Marlovićem. Članovi su još bili Viktor Popović, Vukašin Milović, Snežana Šunić Kolarić, i Ana Zambelić Pištalo.

Prema riječima Marlovića, kruna konkursa je izložba skulptura  ispred kuće Mirka Komnenovića, ali odabirom vajarskih djela tek je započela čitava stvar, jer to vajarsko djelo treba da krasi jedan od urbanih ambijenata Herceg Novog.

-Na nama je velika odgovornost da na ispravan način vrijednujemo te prostore, da sagledamo apsolutni kontekst ličnosti  Mirka Komnenovića, šta su njegove zasluge, koje prostore je oblikovao, a na koje uticao i da se u jednom od takvih ambijenata koji imaju kapacitet da prime ovu skulpturu sa svim njenim karakteristikama, dimenzijom i materijalizacijom, ona postavi. Na taj način treba da završimo ovaj složeni proces – kazao je Marlović.

Autor, Zoran Ivanović, kazao je da ga je biografija Mirka Komnenovića veoma inspirisala, kao i magični Herceg Novi:

“Posebno jer sam prije dvadesetak godina ovdje često dolazio. Najmagičnije mjesto za mene bilo je upravo ovo ovdje. Jer otkriću vam i malu tajnu – tek pri kraju konkursa sam shvatio/saznao da je ovo mjesto u stvari bila Mirkova kuća. Moje zadovoljstvo je zaista veliko i nadam se da ću malo češće ubuduće ovdje boraviti”, poručio je Ivanović.

Visina skulpture ko konkursnom zadatku biće biće 2,5 m, a mjesto na kom će biti postavljena odrediće se naknadno.

Program u bašti  kuće Mirka Komnenovića organizovan je u susret 28. Oktobru, Danu osobođenja opštine Herceg Novi.

Izvor: Radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.