Категорије
СНП

Novi primjer krsenja zakona potvrda bahatosti crnogorskih diplomatskih predstavnika

Crnogorska javnost upoznata je sa činjenicom da naši diplomatski predstavnici nisu primjer u poštovanju zakona i pridržavanju diplomatskog protokola. Stoga, najnoviji primjeri kršenja propisa nisu nas iznenadili.

Naime, Državna revizorska institucija je utvrdila da crnogorske ambasade u Italiji i Njemačkoj nisu dostavljale račune za potrošenu gotovinu i izvještaje o korišćenju službenih vozila. Takođe, nisu dostavljale Ministarstvu vanjskih poslova predloge budžeta za narednu godinu, niti su imale adekvatnu dokumentaciju za potrošeni novac.

Predstavništva u Italiji i Vatikanu, koja vode Sanja Vlahović i Miodrag Vlahović, nisu vodila pomoćne evidencije blagajničkog poslovanja iako su to dužna da rade. Osim toga, u ambasadi Crne Gore u Vatikanu osoblje je zapošljavano bez odobrenja Ministarstva vanjskih poslova.

Prekoračena su i ograničenja za naknade zakupa stanova diplomatskog osoblja, a oni su u nekim slučajevima propuštali da obavijeste predstavništva o visini i namjeni odobrenih sredstava za tekuću godinu.

Ovi flagrantni primjeri kršenja zakona i unutrašnjih pravilnika Ministarstva vanjskih poslova predstavljaju još jedan dokaz javašluka i bahaćenja koji vladaju u diplomatsko-konzularnom aparatu Crne Gore. Dok naši građani jedva sastavljaju kraj s krajem, oni koji nas predstavljaju u inostranstvu i koje plaćaju isti ti građani oglušuju se o zakone i daju sebi za pravo da troše i ono što im ne pripada.

Jedan od prvih koraka nove vlasti, čiji će dio biti Socijalistička narodna partija, biće racionalizacija i profesionalizacija diplomatsko-konzularne mreže, kako bi se eliminisao ovakav način rada i neprimjereno ophođenje prema državnim resursima.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.