Категорије
СНП

Mladi da preuzmu stvar u svoje ruke

Bogdan Božović, potpredsjednik OO SNP Glavnog grada i odbornik SNP CG u Skupštini Glavnog grada

Na osnovu raspoloživih podataka EUROSTATA, stopa nezaposlenosti među mladim ljudima u Crnoj Gori iznosi 26,9%. U Evropi samo Grčka (koja je duži period u krizi) i Sjeverna Makedonija imaju veću stopu nezaposlenosti. Primjera radi, u EU, kojoj stremimo, prosječna stopa nezaposlenosti među mladima iznosi 11,5%, dakle oko dva puta je manja nego kod nas.

Mladi u Crnoj Gori u odnosu na ukupno stanovništvo čine njegovu petinu i veoma su ranjiva kategorija. Žive u društvu u kojem vladaju korupcija i nepotizam. Najbolja preporuka za posao nije znanje i profesionalnost, već partijska knjižica. Korišćenje „kraćeg puta“ za dolazak do posla se odražava negativno na samo društvo. Kao posledicu ovakvog stanja u zemlji svake godine imamo odlazak sposobnih i obrazovanih mladih ljudi van Crne Gore. Za državu naše veličine i broja stanovnika, to nije ni malo bezazlen proces. Crnogorsko društvo je nedovoljno razvijeno, demokratije skoro da i nema, imamo despotski način vladanja.

Sve ove anomalije u našem društvu treba da motivišu mlade ljude da uzmu aktivno ucešće i učine sve kako bi izgradili bolje i pravednije društvo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.