Категорије
Друштво

ПРОЈЕКАТ „ЈЕДНАКЕ МОГУЋНОСТИ ЗА СВЕ“: Запослен већи број ОСИ

Данас је у великој сали Општине Беране одржана конференција за новинаре поводом завршетка пројекта „Једнаке могућности за све“. Пројекат је финансирао Завод за запошљавање, а спровели су га ДОО „Водовод и канализација“ и Општина Беране.

Координаторка пројекта Маријана Марјановић говорила је на конференцији овим поводом гдје је истакла да је пројекат реализован у склопу професионалне рехабилитације и активне политике запошљавања лица са инвалидитетом, као и да је имао за циљ унапређење положаја ОСИ и њихово укључивање у све области друштва на равноправној основи.

Највећи успјех овог пројекта јесте што ће бити запослено више особа него што је планирано на почетку.  Током трајања пројекта обучено је шест лица за занимања административног радника и водоинсталатера. Њих четворо је ангажовано на период од шест мјесеци у Општини и Водоводу.  План је да се за њих троје, продужи уговор“, рекла је Марјановић и додала да то значи радно ангажовање једне особе више са инвалидитетом захваљујући овом пројекту.

„Морам напоменути да су предсједник општине Драгослав Шћекић и директор Водовода Вуко Тодоровић, који данас нису ту са нама из оправданих разлога, препознали важност овог пројекта и подржали га на прави начин, јер се њиховим остварењем спроводи програм подршке локалне управе особама са инвалидитетом“, навела је она и споменула да је асистент на пројекту била Лидија Обадовић.

Према ријечима помоћнице у општинском Секретаријату за пројекте и инвестиције Маје Пешић, Општина Беране учествује у програму запошљавања особа са инвалидитетом годинама уназад и до сада је успјешно реализовано укупно пет пројеката.

У склопу овог програма, у оквиру пројеката „Будимо креативни“ и данашњег „Једнаке могућности за све“, како је навела у наставку, запослено је пет особа са инвалидитетом, док ће по завршетку пројекта „Цјеложивтно учење“ бити запослене још двије особе.

„Захваљујући пројекту „Будимо креативни“, који је реализован прошле године, преко пута зграде Општине је отворена сувенирница и запослена су два лица. У току су активности на рeализацији пројекта „Цјеложивотно учење“ у који је укључено четрнаест особа са инвалидитетом.  Од стране лиценциране установе, а то је у овом случају Средња стручна школа, њих десет се обучава за програм сервисирања рачунара, а четворо за рад у сувенирници и социјалном предузећу, које је партнер Општини и на неколико других пројeката“, објаснила је Пешић.

Она је истакла да је Општина Беране врло успјешна у реализацији овакве врсте пројеката и да је препозната као поуздан партнер, како од стране Завода за запошљавање, тако и од стране фондова Европске уније и других међународних донаторских фондова.

Из предузећа Водовод и канализација су истакли да су задовољни резултатима пројекта „Једнаке могућности за све“ из разлога што су обучени профили који су њима потребни.

„Спремни смо да и даље пружамо пуну подршку запошљавању особа са инвалидитетом на равноправној основи примјеном политике пружања једнаких могућности“.

Пројекат „Једнаке могућности за све“ је трајао дванаест мјесеци, а његова вриједност је 44.761,77 евра, од чега ЗЗЗЦГ учествује са 42.523,68 евра или 95%. Финансијски допринос подносиоца пројекта, односно ДОО “Водовод и канализација” – Беране је 2.238,09 евра.

Izvor: Berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.