Категорије
СНП

Gradjani nemaju vajde od odbora za izborno zakonodavstvo

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora GO SNP CG

Pokazalo se da radna grupa za izradu izbornog zakonodavstva radi u korist DPS-a. Ponavlja se 2014. godina, kada se nije imalo želje da se promijene krucijalne stvari, a tiču se promijena usvojenih 2004. godine, kada je Ustavni sud stavio van snage odredbu kojom poslaničkim mandatom raspolaže partija, a ne poslanik.

Od tada je, podsjetiću, uvedena kategorizacija u ovdašnji izborni sistem tzv. slobodnih mandata, koji je doveo do sunovrata političke scene u Crnoj Gori. Počele su da nam se dešavaju “čuvene” prekompozicije u Nikšiću, Podgorici, Andrijevici i Kotoru. Naravno, niko u radnoj grupi za izradu izbornog zakonodavstva ne pominje ovo jer su neki iz partija koje učestvuju u istoj, radili na toj prekompoziciji i prekrajali volju birača.

Uz ovu izmjenu potrebno je raditi na izmjeni biračkog spiska jer je i laiku jasno da u Crnoj Gori postoje fantom birači. S obzirom da imamo 622.000 hiljade građana, a 530. 000 hiljada birača, pitamo se gdje su oni građani od 0 do 18 godina koji nemaju pravo glasa. Ako ih ima samo 80 hiljada, onda smo u velikom problemu kao društvo, jer po tome, lagano izumiremo. Tu su i zloupotrebe oko biračkog spiska koje ne može da prepozna ni čuveni AFIS sistem.

Takođe, treba raditi i na periodičnoj kontroli prebivališta na bazi slučajnog uzorka na teritoriji čitave Crne Gore, jer interes je svake uređene države da zna gdje žive njeni građani, kako zbog izbora, tako i zbog plaćanja poreza, ali i bezbjednosti. Postoje lica koja su lažno prijavila prebivalište, te na bazi rezidencijalnog uslova ispunjavaju i druge uslove, tj. stiču biračko pravo.

Ako se to ne uredi, dešavaće nam se da neko ko ne živi u Crnoj Gori duži vremenski period, dodje na dan izbora i odlučuje o mom i vašem životu, odnosno o životu naše djece i vrati se tamo odakle je i došao.

Posebno treba upozoriti na još jednu anomaliju biračkog spiska koja se dešava već u tri izborna ciklusa. Naime, postoji veliki broj građana koji nisu obaviješteni o promjeni biračkog mjesta, pa se dešava da zbog toga i ne obave svoju građansku dužnost u izbornom danu.

Sve ovo, i još niz drugih izbornih rješenja, ali pravih konkretnih moglo bi da dovede do povjerenja u izborni proces, a i smanji političku korupciju.

Na kraju, bez tehničke vlade nema potrebnih promjena izbornog sistema. Izbori su blizu a vrijeme za rešavanje ovih problema polako ističe. Odbor za izradu izbornog zakonodavstva ne radi svoj posao kako valja.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.