Категорије
Друштво

Хвала Србији што памти пале хероје из ЦГ, њихова „онатовљена“ земља их је заборавила

Подсјећамо да су 1998/1999. погинула 52 припадника Оружаних снага Југославије из Црне Горе и то 42 припадника Војске Југославије и 10 припадника Министарства унутрашњих послова Србије. Њих 42, од којих су 15 били младићи на одслужењу војног рока, погинули су на територији Србије, од чега 40 на Косову и Метохији

Пише: Радан Николић

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе (Удружење) јавно захваљује Министарству одбране Републике Србије на пријему породица погинулих војника и ратних ветерана из Црне Горе уприличеном на највишем нивоу у Дому гарде на Топчидеру (Београд) поводом двадесетогодишњице од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

Том приликом, министар одбране Александар Вулин је породицама погинулих војника уручио 40 споменица и тим гестом, пригодним говором и постројеним војним врхом, показао да Србија памти и слави припаднике Оружаних снага Југославије из Црне Горе који су погинули 1998/1999 године бранећи Србију и Црну Гору од удружених снага НАТО агресора, албанских терориста и оружаних снага Албаније.

Требало је ту бити и видјети колико је то значило за очеве, мајке, дјецу, супруге, браћу и другу родбину палих војника који су, послије 20 година од погибије својих најближих, у Србији добили уважавање достојно палих војника, које је изостало у онатовљеној Црној Гори.

Да Србија памти људске губитке и варварско разарање и тровање њене територеије, и не мири се са злочином који су починили НАТО и албански терористи, показали су и задивљујућа изложба „Одбрана 78“ у Музеју града Београда и поставка „Јунаци отаџбине погинули за време НАТО агресије 1999. године“ у галеријском простору Војног музеја у Балканској улици, које су обишли чланови породица палих бораца, ратни ветерани и руководство организација бораца ратова од 1990. године из Црне Горе.

Подсјећамо да су 1998/1999. погинула 52 припадника Оружаних снага Југославије из Црне Горе и то 42 припадника Војске Југославије и 10 припадника Министарства унутрашњих послова Србије. Њих 42, од којих су 15 били младићи на одслужењу војног рока, погинули су на територији Србије, од чега 40 на Косову и Метохији. У Црној Гори, обављајући војнички задатак, страдало је 10 војника Војске Југославије.

Радан Николић, фото: Министарство одбране Србије

Одзивом да бране нападнуту Отаџбину, без обзира на различите околности погибије, међу којима доминирају оне херојске, сви су они заслужили признање и трајно памћење.

Додијељене споменице и спомен књига „Задња линија одбране“, чији је примјерак на пријему уручен министру Вулину, показали су да су Министарство одбране Србије и Удружење на истом патриотском и хуманом задатку који изискује даљу сарадњу.

У овом тешком времену, када НАТО душмани и њихове слуге настоје да што више удаље и конфротирају Србију и Црну Гору, а у Црној Гори српство и црногорство који су темељ Црне Горе, пријем у Србији је показао да су, упркос свему, Црна Гора и Србија и даље снажно породично увезане, што обавезује Удружење да допринесе да се те, економске, одбрамбене и друге везе ојачају у корист грађана обије државе.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares