Категорије
Друштво

Javna rasprava: Nacrt odluke o nazivu ulica

U organizaciji Sekretarijata za lokalnu samoupravu organizovana je javna rasprava o Nacrtu Odluke o određivanju naziva naselja, ulica i trgova na teritoriji Opštine Herceg Novi, što je veoma značajno za stanovnike velikog broja ulica, koji nemaju adresu.

Prema riječima sekretarke za lokalnu samoupravu Vesne Samardžić, za Opštinu i građane riječ je o veoma važnoj Odluci.

– U predlogu Nacrta  je predviđeno 112 novih ulica , što može da se tokom rasprave  i proširi. Krajem avgusta, prošle godine pokrenuta je procedura.  Sekretarijat za lokalnu samoupravu je svim mjesnim zajednicama, posebno, prigradskim i na području rivijere – dostavio obavještenje da se što prije  pokrene procedura oko dodjele naziva ulicama. Mjesne zajednice su pokrenule procedure i javno pozvale građane,što je  u zavisnosti od mjesnih zajednica, trajalo tri  do četiri  mjeseca. U tom periodu  građani su  imali mogućnost da daju predloge naziva ulicama u svom kraju.  Savjetima mjesne zajednice građani su pomagali  da se napravi  predlog,  koji je išao prema Opštini. Predsjednik Opštine je formirao Komisiju o određivanju naziva naselja,   ulica i trgova. Neke predloge  trebalo je korigovati. Stav Komisije je da na teritoriji Opštine ne mogu biti dvije ulice sa istim nazivom. Takođe smo koristili  karte, a po potrebi smo izalazili na teren, navela je Samardžić.

Ona je podsjetila da  je bio izuzetno dobar  odziv mjesnih zajednica, kao  i učešće  građana  u kreiranju ovog akta. Javna rasprava koja je počela prije nekoliko dana, trajaće  do šestog decembra.

Samardžić poziva sve učesnike  da  pogledaju odluku o nazivu ulica, posebno dio,  koji  se odnosi  na njihove mjesne zajednice  i da daju javne primjedbe i sugestije,kako  bi  sačinili što kvalitetniju Odluku.

– Tokom vikenda  sam dobila neke predloge i primjedbe iz  Baošića, Đenovića . Tražili smo dopunu   iz MZ  Igalo, za naselja , a treba da se se doradi situacija i za Gomilu. Odlukom su obuhvaćene, uglavnom, mjesne zajednice: Kamenari, Bijela,  Baošić,  Đenović, Kumbor, jedna ulica u Herceg Novom,  četiri na Toploj, kompletni Podi i Sutorina. To su ulice  za sada, a očekujem ih još. Zbog nepostojanja adresa, posebno,  ukazujemo na probleme  na hercegnovskoj  rivijeri.  Zbog nepostojanja adresa, primjer je Baošića  sa preko 1.800 stanova  , od čega  5 odsto stanova, ima kućni broj a ostalo je bez adrese, kuće imaju oznaku  bb.  To stvara velike probleme građanima i turistima, koji  ne mogu da nađu navigaciju, daju adrese taksistima , a i dostava građanima stvara poteškoće.  Veoma smo zadovoljni što posao proivodimo  kraju. Bilo je nekih  komentara,  kakvi su  nazivi  a mislim da je  najvažnije da ulica dobije ime i da svaki građanin ima svoju adresu stanovanja, smatra Samardžić.

Ona ukazuje da postoji određni broj  ulica, za koje su mjesne zajednice predložile nazive po znamenitim ličnostima.

-Sve te nazive koji su predloženi ćemo posebno preko Sekretarijata za kulturu, da damo u postupak,  u skladu sa zakonom i oni će biti tretirani  kao spomen obilježje. Predlozi sa imenima znamenitih ličnosti moraće da prođu procedure,  da bi se uvrstili u Odluku, kojom je  predviđeno da tamo gdje ne postoji ulica već pješačka staza ili  stepenište –  kako bi svaka kuća i objekat dobiju adresu, dodala je  ona.

Vesna Samardžić je i predsjednica Komisije za dodjelu predloga naziva ulica. Članovi su sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Aleksandar Kovačević, sekretar za društvene djelatnosti i sport  Darko  Klasić, Boris Seferović kao odbornik u SO, saobraćajni inženjer  Branko Prelević, kao  i Nataša Musić Potkonjak , načelnica Službe za usaglašavenje propisa.  Konačni predlog  Odluke  bi trebalo da bude pred odbornicima  na prvom skupštinskom  zasjedanju,vjerovatno  do kraja decembra.

– U saradnji sa Komunalno-stambenim preduzećem radimo na izradi digitalnih karti za svaku mjesnu zajednicu, sa određenjem ulica.  Već u januaru naredne godine počećemo sa  obilježavanjem  svih ulica i numerisanjem objekata , za što su predviđena  budžetska  sredstva.Očekujem da ćemo imena novih ulica sa kućnim   brojevima dobiti  do kraja maja, dodala  je  Samardžić. Javna rasprava  za Nacrt Odluke o određivanju naziva naselja, ulica i trgova na teritoriji opštine Herceg-Novi   počela je 22-og novembra i trajaće 15 dana, do 06. decembra.

Programom Javne rasprave je određeno da budu  organizovane u Mjesnoj zajednici Bijela 29. novembra i Mjesnoj zajednici Igalo 3. decembra – obje sa početkom u 12 časova. Završna javna rasprava biće održana 4.decembra ,  u Velikoj sali Skupštine Opštine Herceg Novi,  u 12 časova.

Sva zainteresovana pravna i fizička lica mogu javnim uvidom ostvariti učešće u postupku, svakog radnog dana od 08 do 14 časova u prostorijama Opštine Herceg Novi. Nacrt Odluke biće izložen u prostorijama Opštine Herceg Novi,  na internet stranici Opštine Herceg Novi i u kancelarijama mjesnih zajednica Кamenari, Bijela, Baošić, Đenović, Кumbor, Herceg Novi, Topla, Igalo, Sutorina i Podi.

Predloge, primjedbe, sugestije i mišljenja na utvrđeni Nacrt Odluke, zainteresovani subjekti mogu dostaviti u pisanoj formi preko Građanskog biroa Opštine Herceg Novi, mjesnih zajednica ili elektronskim putem na adresu: vesna.samardzic@hercegnovi.me

Izvor: radiohercegnovi.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.