Категорије
СНП

Zaustaviti praksu bogacenja pojedinaca na muci bolesnika

Informaciju koja već neko vrijeme kruži u javnosti da građani Crne Gore ljekove kupuju u državama regiona zbog tri puta skupljih cijena na našem tržištu, ovih dana potvrđuju brojni zdravstveni osiguranici. Naime, veledrogerije i privatne apoteke bez kontrole i propisanih ograničenja utvrđuju cijene ljekova, pa se naši građani sve više odlučuju da ljekove za prevenciju moždanog udara, prostatu, glaukom ili liječenje koštanih oboljenja kupuju u Srbiji i Bosni.

Podsjećanja radi, krajem 2018. godine, nakon brojnih žalbi građana i nevladinog sektora da su u Crnoj Gori neki ljekovi značajno skuplji nego u državama regiona, prvenstveno u Srbiji, Ministarstvo zdravlja je upozorilo veledrogerije i nosioce dozvola za promet ljekova da će, ukoliko se otkrije da su cijene medikamenata neprimjereno visoke, biti prinuđeni da o tome obavijeste Ministarstvo ekonomije i Agenciju za zaštitu konkurencije. Međutim, činjenica je da se za skoro godinu dana ništa nije promijenilo.

Iako naizgled besplatno, naše javno zdravstvo na ovaj način postaje nešto što građani ne mogu priuštiti i pored svih problema sa kojima se suočavaju, moraju brinuti i o tome gdje će nabaviti potrebne ljekove.

Socijalistička narodna partija zahtijeva od Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Agencije za ljekove i medicinska sredstva da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem, da spriječe da naši građani plaćaju mnogo skuplje ljekove nego što je slučaj u državama regiona i na taj način zaustave praksu bogaćenja pojedinaca na muci bolesnika.

Foto: Google

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.