Категорије
СНП

Бурне рекације на тврдње Калуђеровић: Проценат запослених Срба на нивоу статистичке грешке

Одборница Социјалистичке народне партије у Голубовцима, Слађана Калуђеровић, реаговала је поводом одговора надлежних органа на одборничко питање које је поставича 18. октобра

Одборница Социјалистичке народне партије у Голубовцима, Слађана Калуђеровић, поставила је одборничко питање:

Каква је структура запослених у локалној управи, јавним службама, стручним службама и посебним службама сходно: полној заступљености, завршеној стручној спреми и националности, траживши да се наведе и број запослених, као и структура оних који су се изјаснили.

„Будући да имамо податке о националној структури запослених у јавној управи у Црној Гори, сматрам да би и наша општина требало да учини доступним те податке, истакла је Калуђеровић у образложењу питања.

Убрзо је услиједио одговор да Општина у оквиру Главног града-Голубовци није вршила упит о националној припадности запослених, као и да се приликом пријема у радни однос примјењују одредбе Закона о државним службеницима и намјештеницима којима није прописано изјашњавање по том основу. Такође, наведено је и да је за потребе Маинистарства за људска и мањинска права у јулу 2019. године вршено истраживање података о националнојј структури запослених, али да Општина није на било који начин селектовала или обрађивала те податке.

Поводом ових тврдњи услиједио је одговор одборнице Калуђеровић, који преносимо у цјелости, а због које јег, према сазнањима ИН4С-а, било је бурних и непримјерених реакција у одборничким клупама ДПС-а, као и прекидања од стране предсједника Скупштине у току дискусије.

„Добила сам очекиван одговор. Сувопаран или дестилован било чега конкретног. Рекло би се тако типично од надлежних државних органа, који се плаше своје сјенке, јер знају да партијски Дамоклов мач виси над њиховим главама.

На почетку, одмах да будем директна и јасна – сматрам да на првом мјесту приликом запошљавања у јавној управи треба да буду искључиво знање и стручност, а не политичка, вјерска или национална припадност. Да ли ми данас у Општини Голубовци или читавој Црној Гори имамо поштовање тог принципа? Будимо искрени и поштени – на ријечима – да, у пракси – не!!!

Управо овако празан одговор који сам добила сликовито говори о друштву у којем ми данас живимо. А то је друштво дискриминације – било да је она јавна и видљива голим оком, било да је тајна и скривена.

Иако за мјесец улазимо у 2020. годину ми и даље говоримо о дискриминацији по националној основи, што значи да нијесмо одмакли ни милиметар по том питању већ деценијама. А пуна су нам уста приче о равноправности и Уставом и законима гарантованим правима. У реалном животу све је то – мртво слово на папиру!!!

Доказ је управо овакав одговор надлежних на моје одборничко питање. Из њега се јасно види да код запослених у органима државне и општинске управе постоји страх од губитка посла уколико се национално изјасне другачије од оног што је пожељно за власт. Не кажем случајно пожељно за власт, јер ми имамо феномен националних прелетача. Треба ли да вас подсјећам колико је само људи из власти који су заспали као Срби, а пробудили се као Црногорци кад је требало сачувати фотеље. Кад бих кренула да набрајам плашим се да бисмо остали овдје до сјутра ујутро. Нажалост, није шала.

Поражавајућа је чињеница да је проценат запослених Срба, било у државним било у органима локалне самоуправе, минималан. Готово на нивоу статистичке грешке, иако Срби чине безмало трећину популације у Црној Гори, а и Зети. Као да нам је мало што имамо политичку дискриминацију, па је на то додата и национална. Ми данас имамо ситуацију да се двојица браће близанаца различито национално изјашњавају – један као Црногорац, а други као Србин. И један само по томе има више права од овог другог иако их је једна мајка родила. Тако је један „патриота“, а други „непријатељ Црне Горе“.

Докле више тако! Не може се срећа и напредак градити на дискриминацији. Црној Гори и Зети су, и то сви добронамјерни људи знају, више него икад потребни помирење и стабилност, како би стручност, знање и квалитет добили предност у односу на полтронство, лицемјерство, грамзивост.

Да не буде да само критикујем, исказујем задовољство дијелом одговора који се тиче структуре запослених сходно полној заступљености и завршеној стручној спреми. Нек нам то буде путоказ како ствари треба да изгледају и кад је национална припадност у питању.“

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.