Категорије
Друштво

Duhovnost temeljno povezuje Srbe

NAUČNI SKUP „ULOGA ZNAMENITIH LIČNOSTI IZ SRPSKIH ZEMALJA U ISTORIJI CRNE GORE” ODRŽAN U PODGORICI

Povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije, Srpski nacionalni savjet Crne Gore organizovao je naučni skup pod nazivom „Uloga znamenitih ličnosti iz srpskih zemalja u istoriji Crne Gore”, koji je održan u sali „Vojvodina” Srpske kuće, u Podgorici.
O boravku i stvaranju brojnih crkvenih velikodostojnika, državnika, političara, naučnika, umjetnika, pisaca, neimara i publicista iz srpskih krajeva, bez kojih se ne može zamisliti istorija, duhovni i kulturno-prosvjetni identitet Crne Gore, govorili su istaknuti naučnici i intelektualci sa prostora Crne Gore i regiona.
Skup je blagoslovio sveštenik protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić, nakon čega je dr Momčilo Vuksanović pozdravio skup u ime organizatora.
– Ovo je praznik za srpski narod u Crnoj Gori jer obilježavamo 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali i Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Ovaj skup organizovan je sa namjerom da pokažemo da smo mi uvijek bili jedan narod, da je povezanost bila izuzetna i da ona nikada nije prestajala. Mi jesmo jedan narod, i vještački uspostavljene granice između nas nikako ne mogu da budu na štetu naroda – kazao je, između ostalog, dr Vuksanović, pozdravljajući skup.
Učesnike je pozdravio i Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, a u ime Matice srpske iz Novog Sada.
– Tema koja je danas na dnevnom redu „Uloga znamenitih ličnosti iz srpskih zemalja u istoriji Crne Gore”, u bitnom je matičarska, svesrpska tema. U svijetu koji se množi i raste brojem, ali ne ljepotom, gdje je jedini smisao u stvari sjećanje na smisao, kultura je ono što životu daje viši smisao. Ova tema nas upućuje na duhovnu povezanost Srba i srpskih zemalja. Značaj ovog skupa vidim u tome da se liječimo, lijek uzimajući, a ne ranu na ranu da dodajemo – kazao je, između ostalog, u svom obraćanju Radulović.
Učesnici naučnog skupa bila su značajna imena domaće nauke, kulture i umjetnosti.
Književnik Budimir Dubak izlagao je na temu „‚Bilješke jednog pisca‘ Sima Matavulja i ‚Memoari‚ vojvode Sima Popovića”. Tema protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića bila je „Mitropolit crnogorski Mitrofan (Ban)”, a Ratka Dmitrovića „Valtazar Bogišić i Sima Matavulj u Crnoj Gori”. Prof. dr Dejan Mikavica govorio je na temu „Laza Kostić i Crna Gora”, prof. dr Vladan Gavrilović „Svetozar Miletić o Srpskoj Sparti (Crnoj Gori)”, protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić „Prota Jovan Sundečić, srpski pjesnik i sekretar knjaza Nikole”, akademik Zoran Lakić „Izvanjci u Crnoj Gori”, prof. dr Valentina Pitulić „Život i rad Vuka Vrčevića, saradnika Vuka Stefanovića Karadžića”, dr Drago Njegovan, muzejski i naučni savjetnik, Muzeja Vojvodine „Jaša Tomić i Crna Gora”, dr Goran Komar „Topaljski kapetan Simo Milutinov”, mr Predrag Ostojić „Savremenici o Valtazaru Bogišiću”, prof. dr Jelica Stojanović „Značaj Save Dečanca za srpsku duhovnost i pismenost, i za crkveni život Paštrovića”, dr Duško Babić „Simo Milutinović Sarajlija i ‚srpski neprekid‘ u Crnoj Gori”, dr Milan Micić, Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine „Đura Jakšić i Crna Gora”, Zoran Veljanović, arhivski savjetnik i kustos Muzeja Vojvodine „Jovan Paču i Crna Gora”, prof. dr Božidar M. Bojović „Dr Milan Jovanović – Batut začetnik naučne medicine u Crnoj Gori”, Dejan Tomić „Dubrovački Srbin Matija Ban kod Njegoša”, dr Budimir Aleksić „Djelatnost Sima Matavulja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj”, prof. dr Savo Marković „Uticaj izvanjaca na crnogorsko zakonodavstvo u 19. vijeku i prvoj deceniji 20. vijeka”, kao i Dragan Lakićević na temu „Jovan Jovanović Zmaj”.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.