Категорије
СНП

Na prvom mjestu znanje, a ne politika

SLAĐANA KALUĐEROVIĆ (SNP) KAŽE DA SE PRI ZAPOŠLJAVANJU NE SMIJE GLEDATI NACIONALNA PRIPADNOST

Opština Golubovci nije vršila upit o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih, već se primjenjuju odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima, saopšteno je iz Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci. Iz opštine navode da je u julu ove godine vršeno istraživanje podataka o nacionalnoj strukturi zaposlenih za potrebe Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

– Upitnik nije sadržao podatke o ličnom imenu i prezimenu ili matičnom broju, već o mjestu rada, polu, godini rođenja obrazovanju, radnom mjestu i nacionalnosti. Opština shodno uputstvu dobijenom od koordinatora istraživanja, nije na bilo koji način selektovala ili obrađivala ove podatke – kažu iz opštine.

Odbornik SNP-a Slađana Kaluđerović, na čije odborničko pitanje je odgovor stigao, kaže da je odgovor destilovan bez bilo čega konkretnog. Ona smatra da na prvom mjestu prilikom zapošljavanja u javnoj upravi treba da budu isključivo znanje i stručnost, a ne politička, vjerska ili nacionalna pripadnost.

– Da li mi danas u Opštini Golubovci ili čitavoj Crnoj Gori imamo poštovanje tog principa? Budimo iskreni i pošteni na riječima – da, u praksi – ne. Iako za mjesec dana ulazimo u 2020. godinu mi i dalje govorimo o diskriminaciji po nacionalnoj osnovi, što znači da nijesmo odmakli ni milimetar po tom pitanju već decenijama. A puna su nam usta priče o ravnopravnosti i Ustavom i zakonima garantovanim pravima. U realnom životu sve je to mrtvo slovo na papiru! Dokaz je upravo ovakav odgovor nadležnih. Iz njega se vidi da kod zaposlenih u organima državne i opštinske uprave postoji strah od gubitka posla ukoliko se nacionalno izjasne drugačije od onog što je poželjno za vlast. Ne kažem slučajno poželjno za vlast, jer mi imamo fenomen nacionalnih preletača. Ne može se sreća i napredak graditi na diskriminaciji. Crnoj Gori i Zeti su, i to svi dobronamjerni ljudi znaju, više nego ikad potrebni pomirenje i stabilnost, kako bi stručnost, znanje i kvalitet dobili prednost u odnosu na poltronstvo, licemjerstvo, gramzivost – navodi Kaluđerović.

Izvor: Dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.