Категорије
СНП

SNP CG ima jasnu viziju i volju da ozivi zaboravljenu Jusovaču

Glavni grad se, nažalost, ne može pohvaliti veliki brojem starih, istorijski vrijednih zdanja koja bi mogla poslužiti kao osnova za razvoj turizma u Podgorici. U rijetke objekte starije od 1945. godine spada čuvena Jusovača, koja je prvobitno bila turski, a zatim crnogorski zatvor.

Jusovača, poznata kao Kazneni (Kažnjeni) zavod, dobila je ime po Jusu Mučinu Krniću, Jusuf-begu, koji je za vrijeme otomanske vladavine bio zapovjednik policijske stanice.

Jusovača je u početku bila vježbaonica, a jedno vrijeme, dok je Grmožur služio kao kazneni zavod, tu je bila smještena muzička škola. Nekadašnji zatvor je u registru zaštićenih spomenika još od 1979. godine upisan kao kulturno dobro treće kategorije.

Ministarstvo kulture najavilo je još u martu ove godine da će u saradnji sa Glavnim gradom rekonstruisati Jusovaču, ali od toga još uvijek nema ništa. Uprkos činjenici što decenijama nisu u stanju ništa ovim povodom sami da učine, nadležni organi ne dozvoljavaju nevladinom sektoru da realizuje ideje koje već dugo predlaže.

Socijalistička narodna partija smatra da bi ovo mjesto, uz adekvatnu rekonstrukciju i adaptaciju, moglo biti odlično za organizaciju kulturnih događaja, prodaju suvenira, a čak bi jedan dio zdanja mogao poslužiti za oživaljavanje nekadašanje muzičke škole.

Takođe, ovdje se mogu otvoriti radionice u kojima bi bili predstavljeni stari zanati karakteristični za Podgoricu, kao što su obućarski, krojački, časovničarski, proizvodnja vina i rakije i drugi, a koji bi bili zanimljivi turistima. U ovom zdanju mogu se organizovati ljetnje škole i seminari o najrazličitijim društvenim temama.

Upozoravamo Glavni grad da je pod hitno potrebno nešto preduzeti jer Jusovača, ovakva kakva je danas, a što se vidi na fotografijama, prijeti da se uruši i da neko nastrada. Naime, prema našim saznanjima, u unutrašnjosti objekta borave beskućnici, a i djeca iz okolnih zgrada ulaze iz radoznalosti.

Jusovača, nijemi svjedok burne podgoričke istorije, koja je dugo predstavljala ukleto mjesto od koga je Podgoričane podilazila jeza, danas može poslužiti za neke sasvim drugačije svrhe i predstavljati novo lice Glavnog grada. Socijalistička narodna partija ima jasnu viziju i volju da to sprovede u djelo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.