Категорије
СНП

Malo uradjeno na planu poboljsanja polozaja osoba sa invaliditetom

Mr Marija Radinović, potrparolka OO SNP Glavnog grada

U svijetu se danas obilježava 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Dok razvijene zemlje idu u pravcu unapređenja prava i položaja pripadnika ove izuzetno ranjive kategorije stanovništva, u Crnoj Gori se već godinama pričaju jedne te iste priče, a malo se šta radi u praksi.

Podsjećamo da u Crnoj Gori još uvijek dobar dio javnih ustanova nije fizički prilagođen za pristup osoba sa invaliditetom. Žalosno je što čak i neki fakulteti Univerziteta Crne Gore nisu riješili ovo pitanje, čime je osobama sa invaliditetom uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na slobodan izbor obrazovanja. Sa druge strane, o stepenu usklađenosti obrazovnih planova i programa u crnogorskim školama i fakultetima sa potrebama osoba sa invaliditetom teško je i govoriti.

Jedinstvene baze podataka o osobama sa invaliditetom još uvijek nema, a u velikom broju opština nisu formirane komisije za utvrđivanje procenta invaliditeta i procjenu preostale radne sposobnosti. Takođe, još uvijek nisu dostupni podaci o broju lica koja su djelimično ili potpuno lišena poslovne sposobnosti zbog tjelesnih mana ili duševnih oboljenja.

Diskriminacija je naročito primjetna na polju zapošljavanja gdje je osobama sa invaliditetom jako teško da se probiju i dokažu da mogu biti vrijedni i odani radnici, posvećeni radnim zadacima i ciljevima poslodavaca. Simptomatično je to što poslodavci u Crnoj Gori i dalje radije biraju da plaćaju kazne državi zbog nezapošljavanja ovih lica, nego da im daju posao i na taj način ih učine korisnim članovima društva. To najbolje govori koliko su politike Vlade na ovom polju do sada dale rezultate, odnosno koliko su bile promašene. Istovremeno, nemoguće je doći do podatka koliko je poslodavaca do danas sankcionisano zbog nezapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Socijalistička narodna partija čestita osobama sa invaliditetom njihov dan uz želju da svake godine uspiju da osvoje nova prava i slobode, i uz obećanje da ćemo ostati posvećeni borbi za bolji život svih građana, a posebno ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su oni posebno važni.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.