Категорије
СНП

Ko jos shvata ozbiljno Markoviceva uvjeravanja da drzava brine o klimatskim promjenama

Premijer Marković ovih dana u inostranstvu čvrsto obećava da će Crna Gora ostati posvećena poboljšanju zaštite životne sredine, kvalitetu ekosistema, zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa, te ulaganju u čiste izvore energije. Međutim, podsjetićemo da je vlast odavno odstupila od poštovanja ustavne odrednice o ekološkoj državi, te da je životna sredina napadnuta sa svih strana.

Markovićeva uvjeravanja da država brine o klimatskim promjenama ne možemo shvatiti ozbiljno kada znamo da se ne preduzima ništa u cilju smanjenja emisije štetnih PM 10 čestica, zbog kojih posebno žitelji Pljevalja, Nikšića i Podgorice ne mogu da dišu. Takođe, Tara je izgradnjom auto-puta dovedena u katastrofalno stanje, planira se izgradnja eko rizorta na Skadarskom jezeru, dok Ministarstvo odbrane, uprkos protivljenju javnosti, nije odustalo od izgradnje vojnih poligona na Sinjajevini.

Solana je godinama bila predmet pažnje javnosti koja se borila, uz podršku međunarodnog faktora, da dobije status parka prirode, suprotno interesima vlasti koja je ovdje htjela da gradi hotelski kompleks. Male hidrolektrane su takođe bile u planu vlasti i zainteresovanih investitora, ali se zbog pritiska EU i građana od toga odustalo, dok je bušenje Jadrana već uveliko u toku. Primjera nebrige o životnoj sredini ima još toliko da ih je teško sve nabrojati.

Socijalistička narodna partija upozorava vlast, a posebno njene čelne ljude da se obećanja data međunarodnoj zajednici moraju shvatiti ozbiljno, a prije svega se mora povesti računa o interesima građana Crne Gore koji ne žele da, zarad interesa privilegovanih pojedinaca, u nasleđe svojoj djeci ostave devastiranu i ničim zaštićenu životnu sredinu.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.