Категорије
Друштво

Општина унаприједила квалитет свог рада и услуга

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић, са сарадницима, боравила је данас у радној посјети општини Беране. Она се том приликом састала са предсједником општине Драгославом Шћекићем.

Током састанка разговарано је о актуелним пројектима, као и будућим плановима у области реформе јавне управе, са фокусом на унапређење пружања услуга грађанима.

Предсједник Шћекић упознао је министарку са актуелним развојним пројектима и будућим плановима, који су функцији даљег економског и регионалног развоја општине Беране.

Министарка Прибиловић је казала да је Општина Беране унаприједила квалитет свог рада и створила услове за бољи квалитет животa њених грађана, али и да се још мора радити на стварању ефикасније и економичније локалне самоуправе која ће бити прави сервис грађана.

„У остваривању овог циља морамо заједнички усмјерити своје активности за добробит грађана и Oпштини Беране ће увијек бити отворена врата Министарства јавне управе и пружена пуна подршка у погледу успостављања управе окренуте ка грађанину и реформи јавне управе“, истакла је Прибиловић.

Општина унаприједила квалитет свог рада и услуга

Министарка је заједно са предсједником општине обишла грађански биро, који је посебно важан за однос грађана и локалне самоуправе. Она је истакла да су његовим успостављањем у битној мјери скраћене и поједностављене процедуре приликом пружања услуга.

Предсједник и министарка су присуствовали демонстрацији електронског тестирања приликом запошљавања у органима локалне самоуправе. Министарка је подсјетила да је овај пројекат подржан од стране Министарства јавне управе и Европске комисије кроз секторску буџетску подршку и кључни је услов за обезбјеђивање транспарентности приликом запошљавања.

Предсједник Шћекић је истакао да функционисање државног система зависи од квалитетног функционисања локалних самоуправа.

„Ова посјета је значајна за Општину Беране, јер се на тај начин могу размијенити искуства о новим законским рјешењима и препорукама које треба спроводити на локалном нивоу. Да би били квалитетан и одговоран сервис грађана ми се трудимо да унаприједимо и услове за рад наших запослених и ми у том правцу радимо из дана и стварамо боље услове од опремања канцеларија, простора и сл.“, казао је Шћекић.

Општина унаприједила квалитет свог рада и услуга

Састанку у кабинету предсједника присуствовали су генерални директор за добру јавну управу и дјеловање НВО Бранислав Тодоровић, државни секретар Горан Јоветић, генерална директорица за локалну самоуправу Јадранка Вукчевић, главни администартор Миладин Тмушић, секретарка за општу управу и друштвене дјелатности Данијела Марковић и шефица кабинета предсједника Дубравка Јованчевић.

Сарадња са НВО сектором

Општина унаприједила квалитет свог рада и услуга

Министарка Прибиловић и предсједник општине одржали су састанак са представницима НВО сектора из општина Беране, Петњица, Андријевица, Гусиње, Рожаје и Плав на којем је разговарано о питањима од значаја за развој и одрживост НВО. Састанак представља наставак разговора које је покренуо предсједник Владе Црне Горе.

„Иако се у посљедњем извјештају Европске комисије констатује да је укупно правно, институционално и финансијско окружење за НВО у цјелини побољшано, вјерујем да има простора да побољшамо амбијент и за дјеловање НВО на сјевера. Зато смо аплицирали код Делегације Европске уније за подршку Пројекта “Отварање Канцеларије за пружање подршке НВО са Сјевера Црне Горе” како би створили услове да брже, лакше и ефикасније добију информације које су вам неопходне и у потпуности користе све могућности које им Закон о НВО гарантује. Ту је, прије свега, могућност кофинансирања и финансирања, али и на друге облике сарадње у дијелу потребних едукација, менторства и интензивирања комуникације са органима локалне и државне управе“, казала је Прибиловић.

Општина унаприједила квалитет свог рада и услуга

„Вјерујем да отворена јавна управа треба да укида све баријере и да се отвара према грађанима и цивилном друштву. И желим да нагласим да је Министарство јавне управе отворено за све облике сарадње који ће допринијети побољшању и видљивости НВО са сјевера у креирању и праћењу јавних политика, али и реализацији пројеката.Грађанска партиципација и јачање цивилног друштва је нешто чему је посебно посвећена ова Влада“, казала је Прибиловић.

У улози модераторке је била Марија Јанковић, савјетница у ресорном министарству.

Izvor: Berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.