Категорије
СНП

Jedini lijek za ozdravljenje ove države je smjena vlasti

Danijela Đurović, potpredsjednica SNP CG, govorila je danas na trinaestoj Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji

„ Imam potrebu da na ovom panelu posebno pozdravim predstavnike NVO sektora i medija koji su jedini imali hrabrosti da se u ovoj našoj državi koja je definitivno zarobljena, suprotstave ovakvom sistemu i jedini koji su imali hrabrosti , čak i po cijenu sopstvenog života, da iznesu na vidjelo dana mnoge od afera koje su nas zadesile.

Mi jesmo država koja je u potpunosti zarobljena od strane privatne političke partije, ili kako se složismo svi, apsolutno smo privatna država. I ono što je najtragičnije, iz godine u godinu, situacija je sve gora i gora.

To je ono što najviše zabrinjava.

Sa druge strana, sve to stvara apatiju kod građana što je ključni problem. Predstavnici države hvale sa podacima o broju krivičnih prijava i pokrenutih postupaka iz oblasti korupcije. Međutim, nema ni jednog postupka iz oblasti korupcije na visokom nivou. Nema nijednog postupka prema onima za koje svi znamo da su glavni organizatori, oni koji motivišu ovakav sistem u Crnoj Gori. Protiv takvih, nema apsolutno nijednog postupka. To je ono što je zabrinjavajuće. Uostalom, i ankete pokazuju da je upravo povjerenje građana u sudstvo, tužilaštvo i izborne procese, na istorijski najnižem nivou.

Što se tiče finansiranja političkih partija i izbornih kampanja, kao najbolji primjer korupcije u toj oblasti, moram napomenuti aferu Koverat koja je definitivno pokazala upravo to „snalaženje“ vladajuće partije kako da prevaziđe određene instrumente, odnosno zakonske okvire koji postoje. To „snalaženje“, nažalost, pokazuje nivo svijesti u našem društvu, tj. da sve više odobravamo negativne stvari i na njih žmurimo. Istina je da je afera Koverat uzburkala javnost u Crnoj Gori, ali nedovoljno. Sa druge strane imamo situaciju da apsolutno nije postojao nijedan zvaničan, jaki državni odgovor institucija koje bi trebale da se time bave.

Činjenica da na čelu Agencije za sprečavanje korupcije, imamo čovjeka koji apsolutno nema volje da pokrene nijednu od aktivnosti kojom bi se provjeravali načini finansiranja političkih kampanja, a koji je, nažalost, povezan i nepotizmom, dovoljno govori o tome koliko smo mi zarobljena država. Osuda afere Koverat je stigla sa zvaničnih adresa međunarodnih institucija,doduše, samo u blagom obliku, ali nismo imali odgovor na nju sa relevantnih domaćih adresa.

Kao primjer političke korupcija u dijelu koji se odnosi na sam način funkcionisanja izbornog sistema, moraću da pomenem, pitanje „kupovine“ poslanika, odbornika, odnosno politički izabranih predstavnika 2015. godine. Ne zaboravimo i 2011. godinu i primjer Andrijevice. Dakle, u našoj državi imamo itekako mnogo primjera gdje se, nažalost, političkom korupcijom, manipulacijom izabranih predstavnika, prekrajala izborna volja građana. Pored Andrijevice imamo i primjere Nikšića, Podgorice i najsvježiji iz Kotora. To su stvari kojima se mora stati na kraj.

Partija koju predstavljam se zalaže da se vrati u sistem model po kojem su mandati pripadali partiji. Nažalost, još uvijek nismo zreli za ovaj napredniji, demokratski dio u kojem su izborne liste otvorene. No, potreban nam je prvi i osnovni lijek da bismo funkcionisali kao jedno građansko društvo, spremno za promjene vlasti na državnom niou. Ta promjena je jedini lijek za ozdravljenje Crne .

Moram podsjetiti i na jednu specifičnost u Crnoj Gori kada je Ustavni sud odlučivao dva puta po istoj stvari. Da li mandati pripadaju izabranim licima, odbornicima ili poslanicima, ili političkim partijama. Dva puta je različito odlučio po istom pitanju.

Dakle, definitivo je jedini lijek za suzbijanje korupcije iza ozdravljenje društva, promjena vlasti na državnom nivou.

Stav kompletne opozicije je jasan a to je da nam je cilj pristupanje EU. Mnogo je važnije da radi nas samih, našeg ukupnog društva, postignemo vrijednosti koje baštini EU kao što su građansko društvo, vladavina prava, sigurnost, bezbjednost i ekonomska stabilnost u našoj Crnoj Gori. Tek onda će biti ispunjen cilj samog pristupanja EU.

SNP je partija koja ne nosi hipoteku ličnih odnosa iz prošlosti i može biti jak kohezioni faktor u cilju objedinjavanja opozicije i formiranja jasne i kvalitetne alternative postojećoj vlasti“, zaključila je Danijela Đurović.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.