Категорије
СНП

Poslanici da ne prihvate predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Opštinski odbor SNP Nikšić

Opštinski odbor SNP Nikšić smatra da su odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti, posebno prelazne i završne odredbe, u suprotnosti sa pozitivnim pravom Crne Gore, odnosno sa važećim Zakonom o svojinsko- pravnim odnosima.

Svakom iole upućenom jasno je da se svojina, kako na nepokretnosti, tako i na pokretnim stvarima, stiče na osnovu Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, u kojem su utvrđeni osnovi sticanja svojine. Država Crna Gora ponuđenim Predlogom zakona namjerava da postane vlasnik nepokretne imovine vjerskih objekata, a da za tako nešto nema nikakvog uporišta i osnova u materijalnom pravu. Zaboravljaju da su vjerske zajednice na svojim objektima bile vlasnici decenijama – vjekovima, i ni jedan pravni sistem do ovoga nije ni pokušao da im oduzme ove objekte. Čak ni u komunističkom sistemu.

Promjene vlasništva na nepokretnosti u katastarskom operatu vrše se isključivo na osnovu nekog pravnog posla i presude, što u ovom slučaju ne postoji. Zato čudi da se ponuđenim Predlogom zakonom nalaže Upravi za imovinu da u roku od godinu dana izvrši popis nepokretne imovine koja je, navodno, državno vlasništvo i da je katastar dužan da takvu promjenu evidentira u roku od 15 dana od prijema zahtjeva. Da li ovim činom država tjera nadležne organe da rade nešto što nije zakonito?!

Ovi razlozi su jasni i uvjerljivi, pa Izvršni odbor OO SNP Nikšić, poziva poslanike u Skupštini Crne Gore da ovakav Predlog zakon ne prihvate. Takođe, smatramo da bi ovakav Predlog zakon, ukoliko bi bio usvojen, izazvao dalekosežne posledice po budućnost države, što bi Vlada morala imati u vidu.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.