Категорије
СНП

Pitali za školu u Tološima i pijacu u Maslinama

Mještani Tološa na centralnoj javnoj raspravi povodom Nacrta Programa uređenja prostora Glavnog grada za narednu godinu negodovali su juče zbog višedecenijskog čekanja na izgradnju škole u ovom naselju, kao i rješavanja brojnih bitnih pitanja.

Predlogom dokumenta, koji bi trebalo da se nađe pred odbornicima na narednoj sjednici lokalnog parlamenta, predviđeno je da za uređenje prostora bude uloženo 46,8 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Odbornica SNP-a u Skupštini Glavnog grada Radmila Čagorović, kao i nekoliko mještana, pitalo je kada će biti izgrađene škole u Tološima i Maslinama, što se najavljuje već godinama, kao i kad će biti izgrađena pijaca u Maslinama.

Sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Miljan Barović je istakao da u potpunosti razumije negodovanja mještana i potrebu za školom, te da se i u Glavnom gradu ovaj objekat pominje kao jedan od prioriteta lokalne uprave.

Škole nijesu nadležnost Glavnog grada

“To je u nadležnosti Ministarstva prosvjete i imamo informacije da se sprovode konkretne aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za objekat škole u Tološima. Pijaca u Maslinama je i ove godine našla mjesto u programu uređenja prostora Glavnog grada i predviđeno je da se realizuje kroz model privatno-javnog partnerstva. To je projekat koji dosta zavisi i od te privatne strane i sa sigurnošću ne možemo reći kada će biti realizovan. Prošli put nije bilo zainteresovanih partnera na tenderu. On će biti ponovljen, ali to ne znači da će biti uspješan i zbog toga ne možemo govoriti o rokovima”, kazao je Barović.

Čagorović je podsjetila da mještani Tološa čekaju školu od 1982. godine i da će se uskoro okupiti kako bi izrazili revolt zbog predugog čekanja, a da im ona u tome može dati samo podršku.

“Tološi imaju veliki broj stanovnika i nije u redu da se ovo naselje ovako zapostavi”, kazala je Čagorović.

Barović je naveo da škole nisu ingerencija Glavnog grada već Ministarstva prosvjete, te da nije ni tema rasprave, ali da je u konstantnoj komunikaciji sa ovim resorom. Takođe, ovo zemljište je državno vlasništvo.

“Imamo dobru komunikaciju sa Ministarstvom prosvjetom i sada su me obavijestili da je konkurs za odabir idejnog rješenja u toku i prezentacija radova će biti u januaru”, istakao je Barović.

Škola u Tološima planirana je u blizini stadiona Fudbalskog kluba Crvena stijena.

Što će biti s Robnom kućom

Nezadovoljstvo urađenim u Tološima izrazilo je još nekoliko mještana.

Ivan Mugoša je naveo da se u Tološima godinama ništa nije uradilo, osim 14 ležećih policajaca, te da Ulica partizanski put ima regionalni karakter, a da je u veoma lošem stanju.

Boris Vratnica iz MZ Tološi, kao i nekoliko njegovih komšija, pitali su koji je koridor zaobilaznice Bar-Boljare, te da od ministarstva nemaju konkretan odgovor već 15 godina, a da je puno zainteresovanih.

“U strateškom planu za pet godina nema škole u Tološima, a primat ima škola u Karabuškom polju. Nelegalno naselje je dobilo prednost u odnosu na Tološe, gdje je škola bila predviđena još 1980”, negodovao je Vratnica.

Čagovorić je pitala i kada će konačno biti nešto urađeno sa robnom kućom u centru grada.

Barović je naveo da Glavni grad intenzivno sprovodi aktivnosti sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma kako bi se stvorile planske pretpostavke za valorizaciju tog prostora.

Ističe da se lokacija objekta RK Beko nalazi u zahvatu DUP “Nova varoš”, koji je trenutno nevažeći, ali da će se kroz izmjene PUP-a, koji je trenutno u izradi, stvoriti planske pretpostavke za raspisivanje konkursa za tu lokaciju.

Izvor: http://rtcg.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.