Категорије
СНП

Političko „Prelijetanje“iz jedne partije u drugu iz koristi da bude krivično djelo

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP CG

Prelazak odbornika ili poslanika u drugu partiju zbog primljenog poklona ili obećane koristi trebalo bi jasno sankcionisati krivičnim zakonikom jer odbornici i poslanici koji su prešli iz jedne u drugu partiju i omogućili da druga stranka ima većinu je jedan od najgorih vidova političke korupcije.

Ukoliko je motiv glasanja odbornika i poslanika prelazak u drugu partiju, primanje poklona ili obećana druga korist onda bi takva radnja za sva lica koja učestvuju u tom postuku trebalo da bude na jasan način sankcionisana.

Čak ni odredba Ustava Crne Gore da mandat pripada poslaniku, odnosno odborniku, ne može biti opravdanje za „prelijetanje“ vlasnika mandata iz jedne partije u drugu jer se na taj način obesmišljava održavanje izbora i izražavanje slobodne volje građana posredstvom istih.

Neophodna je doći do izmjena krivičnog zakonika kako bismo obezbijedili krivično-pravnu zaštitu od trgovine mandatima jer u protivnom gubi se svaki smisao volje građana iskazane na izborima, posebno u onim skupštinama gdje u vlasti odlučuju jedan ili dva mandata.

Moramo znati da se u izbornoj trci takmiče programi, a ne ljudi. Ljudi se mijenjaju, a programi ostaju isti.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares