Категорије
Друштво

MZ DOSTAVILE PREDLOGE SEKRETARIJATU ZA LOKALNU SAMOUPRAVU ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU

Mjesne zajednice su Sekretarijatu za lokalnu samoupravu dostavile brojne zahtjeve za unapređenje i izgradnju komunalne infrastructure, što je predstavljeno kroz kapitalni  dio predloga  budžeta Opštine HN za 2020. godinu. Za mjesne zajednice je predviđeno svega 100.000 eura.

Prema riječima  sekretarke Sekretarijata za lokalnu samoupravu Vesne Samardžić, mjesne zajednice, kojih je 21 na teritoriji Opštine HN, najviše su zainteresovane za  sanaciju  i izgradnju lokalnih puteva, rekonstrukciju javne rasvjete, sekundarne kanalizacione mreže. One su dostavile svoje programe rada i prioritete na osnovu kojih su preko Sekretarijata  kandidovali projekte  u formi predloga za operativni i kapitalni budžet Opštine.  Najznačajnije je što su mjesne zajednice iskazale svoje potrebe.  Lokalna uprava vodi računa da se ravnomjerno razvija i ulaže u mjesne zajednice. Nama je problem što nemamo bogat budžet kao neke druge opštine na Crnogorskom primorju. Trudimo se da što više saniramo infrastrukturu. Ovih dana je  završeno asfaltiranje Njegoševe ulice, čekamo  na sanaciju još dionica do kraja godine, kao što su  Srbina , Španjola,  Kameno, Kamenari,  Baošić, Bijela, Luštica, ukupne investicione vrijednosti preko 200 000 eura. Počeli su radove i na proširenju lokalnog puta Kruševice  – Vrbanj. Opština nema mnogo sredstava, a trebalo bi mnogo više da se uradi, smatra Samardžić.

Mjesne zajednice za  narednu  godinu predlažu da se izgrade  trotoari, između Tople  i Igala, od semafora do Doma zdravlja,  Ulici Orjenskog bataljona,  Meljine – Zelenika , Zmijice Kumbor.

-Neophodno je da se uradi sanacija trotoara u Bijeloj, Baošiću, Đenoviću,  Kamenarima. Trotoar   od HDL-a  do  kraja Sutorine sa kvalitetnom rasvjetom  je neophodno izgraditi, čime bi riješili bezbjednosni problem.  Ovaj trotoar je jedan od prioriteta Opštine Herceg Novi, ukazala je Samardžić.

Zahtjevana je sanacija mnogih stepeništa  u centru grada i naselju Topla,   na inicijativu  mjesnih zajednica.

-Nije loše da određene peticije stignu od građana,  da sami iniciraju i da na taj način Opštini skrenu pažnju na  probleme, objasnila je ona. Mjesne zajednice su predložile da se urade, između ostalih,  stepeništa  Ive Andrića, Sime Matavulja, Herceg Stjepana,   kralja Tvrtka, u Đenoviću ispod groblja do Obale.

-Gotovo su sve  mjesne zajednice iskazale  potrebu za sanaciju lokalnih puteva, tako da smo  uz obrazloženje budžeta naveli sve te zahtjeve. Vidjećemo koliko će se obezbijediti sredstava u narednoj godini.  Takođe, je neophodna  hitna sanacija   nadvožnjaka nad magistralom u Bijeloj,  Zelenici i Toploj.  Agencija za izgradnju i razvoj grada,  radi na izradi  idejnih rješenja.  Ova sanacija je prioritetna iz bezbjednosnih razloga, prvenstveno  nadvožnjaka u Bijeloj.

Kandidovani su projekti za izgradnju kanalizacione mreže u Igalu, Bajkovini, Drenoviku, na  Toploj  3,  u Zelenici, Kumboru, za gornje i donje Vodice u Baošiću, Bijeloj, Čelima, naselju  Podi, kazala je Samardžić. Na osnovu zahtjeva prigradskih mjesnih zajednica Opština  bi u saradnji sa doo Vodovod i kanalizacija  trebalo da reguliše pitanja vodosnabdijevanja.

– Postoji studija  vodosnabdijevanja za gornje Đuriće u Kamenarima, Maloviće u Bijeloj,  Mokrinama i  Kamenom,  Kruševice,  Trebesin, Ratiševinu,  Prijevor,  Mojdež. Za riješavanje ovog  pitanja presudna će biti gustina naseljnosti  sela. Ono što je Sekretarijat ocijenio kao  prioritet,  uvršteno je u predlogu  budžeta, smatra Samardžić.

Evidentne  su potrebe za investicionim održavanjem objekata lokalne samouprave,  domova kulture  u Bijeloj, Prijevoru, Baošiću, Klincima na Luštici , izrada projekata za objekte od opšteg interesa, kao što su kapele u Igalu i Baošiću.

– Upućeni su i zahtjevi za sanaciju javne rasvjete u određenim ulicama  u Igalu, Bijeloj,  Mokrinama, Kamenarima i na Luštici, kazala je Vesna Samardžić dodajući da  su mjesne zajednice  veoma aktivne i učestvuju u izgradnji igrališta. Prijavljena je potreba za rekonstrukcijom dječijeg mobilijara  u  Ilijinom parku u  Igalu, da se izgrade nova igrališta u Kamenarima,  Nemiloj,  Prijevoru i drugim. Izražene su i popravke  mobilijara, koji iziskuje dodatna sredstva. Veliki je problem  devastacije igrališta, tako da su pokrenute mjere za  obezbijeđenjem objekata i mobilijara, uz predlog  da se na određenim lokacijama postave video nadzori.

Izvor: http://radiohercegnovi.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.