Категорије
Друштво

NVO Pax: Centar za autizam nema dovoljno specijalista

Ključni problem u Centru za autizam u Podgorici je  nedovoljan broj specijalista, kao i mali broj dostupnih tretmana, smatra direktorica NVO Pax Marija Radinović. 

Ona je kazala da da se roditelji se susreću sa mnogim preprekama u liječenju svoje djece, pa često adekvatnu zdravstvenu uslugu ne mogu dobiti kod kuće, već su prinuđeni da odlaze u Beograd i druge regionalne centre.

“Naime, iz Kliničkog centra Crne Gore saopšteno je da je tačan broj korisnika Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju ˝Ognjen Rakočević˝ 5.030, od čega dio Centra koji se bavi dječjom i adolescentnom psihijatrijom ima 4.380 korisnika zdravstvenih usluga, a dio koji se bavi fizikalnom medicinom 650 korisnika. Od broja djece koje imaju tegobe iz oblasti dječje i adolescentne psihijatrije, kod 3.325 su u pitanju razvojni poremećaji, u koje spada i autizam, dok je kod 102 djece dijagnostifikovan autizam. Nadležni organi su ukazali da već sada ni stručni, ni tehnički kapaciteti Komanskog mosta ne odgovaraju potrebama njegovih korisnika i da su neophodne hitne akcije u pravcu osposobljavanja ove ustanove kako bi bila spremna za prihvat lica sa pomenutim poremećajima u vrijeme kada ona bude jedino rješenje za njihov adekvatan tretman. Uprkos podacima Kliničkog centra, postavlja se pitanje da li su u toj evidenciji sva djeca u Crnoj Gori koja se bore sa ovim zlokobnim poremećajem, te da li smo svjesni koliko npr. ima djece u zabačenijim krajevima države, posebno na sjeveru, koja imaju neki razvojni poremećaj iz spektra autizma”, navodi ona.

Ističe da je nedavno došlo do rotacije na rukovodećem mjestu u Centru za autizam, pa se nada da će ova kadrovska promjena značiti korak naprijed za svu djecu sa nekim od poremećaja iz spektra autizma, te da će makar dio problema sa kojima se ona i njihovi roditelji svakodnevno suočavaju biti ublažen.

“Snaga, nivo demokratizacije i prosperitet društva ogledaju se kroz odnos prema najranjivijim kategorijama stanovništva, a djeca sa poremećajima iz spektra autizma, svakako, zaslužuju da prema njima pokažemo svoju najbolju i najčovječniju stranu”, poručila je Radinović.

Izvor: cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.