Категорије
СНП

Поражени на Конгресу подривају партију, СНП „напустили“ они који у њој никад нису били

Техничка влада је неопходан предуслов за обезбјеђење одржавања првих фер, поштених и слободних избора у Црној Гори

Лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић у интервју за портал ИН4С казао је да је  оно што раде Ђукановић и његова дружина није забиљежено у цивилизованом свијету, да једна партија жели да уређује питање слободе вјероисповијести и ствара нову цркву која нема никакво утемељење и подршку у народу.

Он се осврнуо и на тренутна политичка дешавања, додајући да упркос бројним опструкцијама, СНП свакодневно јача. На питања шта би грађани Црне Горе добили формирањем техничке владе, Јоковић каже: техничка влада је неопходан предуслов за обезбјеђење одржавања првих фер, поштених и слободних избора у Црној Гори.

Да ли је одлазак Снежане Јонице из СНП-а и враћање чланских карти појединих чланова, на било који начин угрозило дјеловање и рад Ваше странке?

„Одлазак поменуте госпође и њених сљедбеника није ништа што нисмо очекивали. Наиме, црногорској јавности, а посебно члановима и симпатизерима СНП-а, познато је да је од последњег конгреса Партије, на којем сам изабран за предсједника вољом већине делегата, постојало незадовољство једног дијела чланова предвођених оном која је поражена на конгресу и који су на све начине покушали да подрију Партију. Напомињем да се ради о људима који су већ неко вријеме ван органа одлучивања, а који се сада јављају као потписници неких спискова у којима се помиње враћање чланских карата. Међу њима има и оних који никада нису имали чланску карту СНП-а. Због тога њихове активности не могу и неће угрозити функционисање и даљи напредак СНП ЦГ, која је чврсто на путу консолидације и враћања на старе стазе славе“.

Колико је у овом тренутку пожељно формирање нових опозиционих партија на политичкој сцени Црне Горе, те да ли то може битније да утиче на изборни резултат на следећим парламентарним изборима, а на штету опозиције?

Више пута сам упозоравао да власт ради на формирању нових тзв. опозиционих партија, чија би главна сврха била да, у случају бојкота наредних избора од стране тренутне опозиције, буду фактор који ће је замијенити и који ће таквим нерегуларним изборима дати легитимитет. Међу њима су и они који ових дана тако гласно напуштају СНП ЦГ. Сигурни смо да ће наши грађани препознати ове провидне намјере власти и њихових плаћеника и да ћемо им сви заједно дати адекватан одговор.

Раније сте изјавили да немате повјарења у Одбор за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства. Због чега?

Одбор за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства формиран је на неругаларан и нелегитиман начин јер су се у њему нашла два посланика Демократске Црне Горе, а након чувеног усвајања амандмана ове партије које је предлагао ДПС, што је својеврсни политички апсурд. С друге стране, представник Клуба независних посланика Александар Дамјановић остао је ван овог тијела, чиме је знатно сужено његово дјеловање и легитимитет. Данас је ситуација таква да се готово 70 одсто опозиције не налази у Одбору, а они који су у њему свакодневно увесељавају црногорску јавност својим назови успјесима и напретком. Жалосно је што ће жртве њихове неозбиљности и неодговорности бити грађани Црне Горе.

Избори се ближе, а чини се да је могућност формирања техничке владе све даља и даља… Шта преостаје опозицији у том случају и који је други начин да дође до слободних и фер избора?

Из ДПС-а је више пута децидно речено да од техничке владе неће бити ништа. Међутим, подсјетићу да су и уочи избора 2016. године долазиле сличне изјаве са њихове стране, па је техничка влада, ипак, формирана. Сматрамо да је формирање техничке владе неопходан предуслов за обезбјеђење одржавања првих фер, поштених и слободних избора у Црној Гори. Међутим, уколико до ње не дође, цјелокупна опозиција мора пронаћи адекватан начин да одговори власти и да покаже јасну намјеру да неће дозволити још једну изборну превару.

Демократска партија социјалиста (ДПС) и њен лидер Мило Ђукановић јасно су најавили обрачун са СПЦ и православним народом у Црној Гори. Какве ће последице тога бити, уколико, Ђукановић реализује свој план?

Митрополија црногорска–приморска је вишевјековни чувар духовног бића Црне Горе и заштитник темељних вриједности државе. Оно што раде Ђукановић и његова дружина није забиљежено у цивилизованом свијету, да једна партија жели да уређује питање слободе вјероисповијести и ствара нову цркву која нема никакво утемељење и подршку у народу. Јасна је намјера која стоји иза оваквих покушаја – обрачун са Митрополијом као институцијом која ужива највеће повјерење грађана и православним, већином опозиционим становништвом које не подржава ДПС и његове партнере. СНП ЦГ ће учинити све да се Предлог закона о слободи вјероисповијести не усвоји у тренутној форми и овом приликом позивам све слободне људе да нам се придруже на великом црквено-народном сабору 21. децембра у Никшићу, са којег ћемо послати јасну поруку власти да на своју и вјеру наших предака не дамо.

Како коментаришете све учесталије нападе на новинаре у Црној Гори, таргетирање опозиционих медија и да ли држава има снаге, воље и могућности да заустави то, ако знамо да високи државни службеници често активноутичуу хајцинановинаре?

Последњи случај напада на новинара Оташевића је потврда да посленици јавне ријечи у Црној Гори нису безбједни и да не могу слободно обављати свој посао. Забрињавајуће је што држава годинама не предузима ништа да би промијенила овакво стање ствари, већ напротив, чини све да медијима отежа рад и пословање. ДПС не узима у обзир ни сталне прозивке званичника ЕУ који упозоравају да је слобода медија једна од претпоставки која се мора испунити да би Црна Гора наставила свој пут ка Европској унији. Упозоравамо да је оваква ситуација неодржива и да штети свеукупном демократском амбијенту који би држава кандидат за чланство у ЕУ требало да има.

Кукавички напад и притисак на нашу Митриполију

Давидовић и Јоаникије

Јоковић је најоштије осудио напад на бизнисмена Даку Давидовића, додајући да вјерује да ће надлежни органи ријешити овај случај.

„Најоштрије осуђујем напад на угледног привредника, добротвора и великог поштоваоца наше Цркве Модрага Даку Давидовића, у чијем је друштву био и владика Јоаникије. Овај кукавички чин доживљавам као још један вид притиска на нашу Митрополију и вјерни народ, којем смо изложени у последње вријеме.
Вјерујем да ће надлежни органи Србије дати све од себе да се овај случај што прије расвијетли“.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.