Категорије
Друштво

Neće dozvoliti da Lještanicu smjeste u cijevi

SA PROTESTA U BIJELOM POLJU ZATRAŽEN MORATORIJUM NA IZGRADNJU MINI-ELEKTRANA U CRNOJ GORI

BIJELO POLjE – Sa protestnog skupa održanog ispred zgrade Opštine Bijelo Polje i kasnije na javnoj raspravi u skupštinskoj sali, gdje je predstavljen Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu gradnje mini -elektrane na Lještanici, mještani sela Lijeska, ali i građani i aktivisti civilnog sektora iz čitave Crne Gore jednoglasno su poručili da neće dozvoliti stavljanje rijeka u cijevi. Sa skupa je poručeno da traže stavljanje moratorijuma na izgradnju svih mini-elektrana u Crnoj Gori.

U ime organizatora protesta, Nataša Kovačević iz NVO „Grin Houm” podsjetila je da je peticiju protiv izgradnje mini -elektrane potpisalo 150 mještana i 600 građana Bijelog Polja.

-Jasno je da su građani na prvom mjestu, a oni ne žele izgradnju mini -hidroelektrane na samoj rijeci, naročito ne na vodoizvorištu, odnosno vodozahvatu pijaće vode za domaćinstva, kazala je Kovačevićeva, podsjećajući da prema Zakonu o vodama prioritet ima vodosnabdijevanje lokalnih mještana i stoke, a sve druge namjene moraju biti uklonjene.

U ime mještana Lijeske, Vukoman Damjanović, predsjednik Odbora za zaštitu rijeke Lještanice, kazao je da građani traže od Vlade da se uvede potpuni moratorijum na izgradnju mini- hidroelektrana u Crnoj Gori.

-Rijeke se na mnogo korisniji način mogu valorizovati kao turistička atrakcija. Voda je izuzetno čista, bogata ribom, na ovoj rijeci je jedan od najvećih i najljepših vodopada u Crnoj Gori- „Skakala”. Uzimanje vode sa lještanske glave je suprotno svim domaćim i međunarodnim propisima- poručio je Damjanović.

Njegov komšija i rođak Todor Damjanović istakao je da se mještani bore za svoje živote, jer im bez rijeke života nema.

-Mi ne branimo rijeku, nego ona brani nas. Hiljade generacija je ovdje pored rijeke živjelo i opstajalo. Ako nam je uzmu, selo umire- kazao je Todor, a Milun Damjanović je podsjetio na javno obećanje premijera Duška Markovića da se mini-hidrocentrale neće graditi tamo gdje se narod tome protivi.

-Mi se prodavati nećemo. Ovo je naša đedovina. Tu živimo i nećemo dati da se sprovede ovaj naum. Rijeku branimo svi, bez obzira na bilo kakvu pripadnost- rekao je Milun Damjanović.

Aleksandar Dragićević je, u ime Koalicije za održivi razvoj, poručio da su protiv mini-hidrocentrala.

-Nećemo dati da nijedna rijeka ode u cijev. Nećemo stati, dok se svaka rijeka u Crnoj Gori ne spasi-poručio je Dragićević, dok je Danilo Mrdak podsjetio da se čitav postupk koji traje tri godine pretvorio u pravno nasilje.

-Sve saglasnosti su izdate na osnovu netačnih informacija. Netačno je definisana lokacija izvorišta rijeke, i pokušava se sakriti da će se vodozahvat praviti na samom izvoru. Apelujemo na nadležne da zaustave ovo pravno nasilje, jer smo veoma blizu granice koja nipošto ne bi smjela da se pređe. Apelujemo na Ustavni sud da postupi po inicijativi koju smo uputili, apelujemo na tužilaštvo da istraži navode iz krivične prijave koju smo uputili i apelujemo na ministarku Sekulić i premijera Markovića da zaustave i ne dozvole da ovaj postupak ode tamo gdje niko od nas ne želi- poručio je Mrdak.

Javnu raspravu vodio je Ilija Radović, pomoćnik direktora u Agenciji zaštite prirode i životne sredine, zajedno sa Jasminom Janković Mišnić, a o tome na koji način je urađen stručni elaborat govorio je profesor sa Prirodno- matematičkog fakulteta Vladimir Pešić. On je kazao da je sve urađeno na potpuno naučan i valjan način.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.