Категорије
Друштво

Zahvalnice za njegovanje tradicije NOB-a

SOBNOR CRNE GORE URUČIO GODIŠNJA PRIZNANJA I PROSLAVIO GODIŠNJICU ODLOBOĐENJA PODGORICE

Svečanom sjednicom SOBNOR Crne Gore obilježio je Dan oslobođenja Podgorice i uručio priznanja pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos radu organizacije. Priznanje za doprinos radu organizacije dobili su Ljubenko Borović, član UO SOBNOR-a iz Kotora, Petar Labudović, vd predsjednika OBNOR-a 1941-19445 iz Berana, Radivoje Zdravković, član Skupštine SOBNOR-a iz Podgorice. Priznanja za doprinos u afirmaciji i očuvanju izvornih principa slave NOB-e dobili su ZoranMarinović, član skupštine OBNOR-a 1941-1945. iz Podgorice, Ljiljana Koder, član upravnog odbora OBNOR-a Podgorice, kao i hotel „Piramida“. Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević kazao je da je 19. decembar jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj istoriji grada. On je istakao da hrabrost i junaštvo oslobodilaca ostaće zapisano zlatnim slovima na stranicama istorije grada.

– Danas se sa ponosom sjećamo velikih žrtava, pretežno mladih, kojima je sloboda bila draža od života. Njihove žrtve nijesu bile uzaludne jer iz njihovih krvi nikla je sloboda i kojoj mi danas živimo. Okupili smo se da izrazimo dužno poštovanje svima koji su borbu za svoje ideale i slobodu platili najvećom cijenom, odnosno svojim životima. – kaže Radojević.

Delegacija je položila vijence na spomenik Partizanu borcu na Gorici. Svečanosti su prisustvovale i delegacije gradskog SUBNOR-a Beograda, Banja Luke i Prijepolja, kao i opštinske organizacije boraca NOR-a iz skoro svih opština Crne Gore. Predsjednica OBNOR-a 1941-1945. Podgorice Radmila Čagorović, zahvalila se svima koji su odali počast sjenima rodoljuba koji su dali život za slobodu i ljudsko dostojanstvo od Triglava do Đevđelije.

Vijence je položila i delegacija SNP-a na čelu sa predsjednikom odbora Glavnog grada Draganom Ivanovićem. Oni su kazali da su preci položili živote za naše bolje sjutra, te da su zaslužili da ih se sjećamo.

– Ne smijemo dozvoliti da njihova žrtva bude uzaludna i moramo dati sve od sebe da se duh fašizma više nikada ne proširi Starim kontinentom – kažu iz SNP-a.

Delegaciju DNP-a predvodio je poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević, a iz ove partije su kazali da se aktuelna vlast u Podgorici i Crnoj Gori odrekla svih vrijednosti i simbola pod kojima su naši preci izvojevali slobodu.

– Naša je obaveza da na temeljima koje su oni postavili gradimo budućnost Crne Gore i da zajedno sa građanima Podgorice dijelimo sudbinu vremena u kojem živimo– kazali su iz DNP-a.

I delegacija Udruženja vojnih penzionera položila je vijenac na spomenik. Radivoje Zdravković kazao je, da je obaveza svih da nikada ne zaborave one koji su u braneći domovinu ugradili svoje živote u zid slobode.

Delegacija Glavnog grada koju su činili gradonačelnik Ivan Vuković, predsjednik Skupštine Đorđe Suhih i Borivoje Banović, predsjednik UBNOR-a Podgorica položili su vijenac na Spomenik Partizanu borcu. Vijence su položile i delegacije Sarajeva, Beograda, Prštine i Skoplja.

M.D.S.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.