Категорије
Друштво

Od države nula eura za turizam u Beranama

IZ LOKALNE TURISTIČKE ORGANIZACIJE TVRDE DA JE OPŠTINA ZAKINUTA PO PITANJU VALORIZACIJE PRIRODNIH POTENCIJALA

Region Komova, Bjelasice i Prokletija na turističkim mapama knjiži se kao izuzetno privlačno i atraktivno područje, ipak brojne analize ukazuju da na ovom prostoru u poslednjih nekoliko decenija nije došlo do najavljivanog razvoja turizma.To najbolje posvjedočavaju podaci koji govore da lokalne zajednice u okruženju ostvaruju zanemarljive prihode na ime korišćenja prirodnih resursa sa kojima rasdpolaže pomenuti region. Iz lokalne Turističke organizacije navode da uzroke ovakvog stanja, između ostalog, treba tražiti u maćehinskom odnosu države prema Beranama po pitanju ulaganja u potencijale koji su važni za adekvatnu valorizaciju prirodnih i drugih ljepota. Navode da tome u prilog ide i saznanje da se u narednoj godini iz državnog budžeta neće uložiti nijedan cent za unapređenje turističke ponude na području opštine Berane.

-Državnim budžetom je predviđeno da se pod stavkom unapređenje turističke ponude u Crnoj Gori u narednoj godini opredijeli 8.900.000 eura. Od toga za opštinu Berane je predviđeno nula eura. Sve se to dešava iako se zna da Berane ima veoma povoljne uslove za razvoj čitavog spektra savremenih vidova turizma. Upravo to samo po sebi govori da su se predstavnici vlasti sa državnog nivoa samo deklarativno zalagali za razvoj turizma u beranskoj opštini, jer su izostala značajnija ulaganja koja bi na pravi način obogatila turističku ponudu naše opštine – ističe direktor lokalne Turističke organizacije Ivan Radević.

On smatra da je Vlada treba da ulaže dodatne napore za podsticanje razvoja turizma u Beranama, jer se, kako ističe, pokazalo kao veoma opravdano aktiviranje starih i otvaranje novih smještajnih kapaciteta.

– U nekim minulim godinama u Beranama smo imali oko dvije hiljade evidentiranih noćenja godišnje, jer postojeći kapaciteti nijesu pružali mogućnost gostima da organizovano i u značajnijem broju borave u našem gradu. U 2117. godini broj noćenja je iznosio 3.831, dok se ta cifra u prošloj godini popela na 8.509, od čega na strane goste otpada 4.269. To pokazuje da su turisti u znatno većem broju počeli da posjećuju Berane. Ponovno oživljavanje hotela „Berane“ najbitnije je uticalo da se obogati turistička ponuda grada i da se otvori nova razvojna stranica. To bi svakako Vlada Crne Gore morala da ima na umu, ako želi da da svoj doprinos da se turizam u sjevernom regionu brže razvija – istako je Radević, dodajući da je neophodno što prije dovesti do kraja izgradnju važnih puteva.

Vlada da pruži pomoć skijalištu „Lokve“
Ivan Radević je naveo da država mora dati puni doprinos da skijalište „Lokve“ nesmetano radi u svom punom kapacitetu.

-Svjedoci smo da je usled neriješenih prtavno-imovinskih odnosa i administrativnih barijera dalje funkcionisanje Ski centra „Lokve“ dovedeno je u pitanje. Staze na skijalištu još uvijek nijesu proglašene javnim dobrom, već se i dalje tretiraju kao privatna svojina. Zbog toga skijalište nije lako pripremiti za nastupajuću zimsku sezonu. Sa druge strane država značajan novac izdvaja za izgradnju skijališta u nekikm susjednim opštinama. Mi pozdravljamo ta ulaganja, ali bi bilo krajnje korektno da Vlada omogući da investitor i skijalište „Lokve“ aktivira na idgovarajućin način – kazao je Radević.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.