Категорије
Актуелно

Митрополит позвао посланике да бојкотују расправу и изгласавање Закона о слободи вјероисповијести

„Очекујемо и од посланика који припадају Римокатоличкој Цркви и Исламској Вјерској Заједници да не дају легитимитет и не подрже овај Предлог закона јер својим учествовањем подржаће ускраћивање Православној цркви – најбројнијој вјерској заједници у Црној Гори оних права које имају њихове вјерске заједнице које су оствариле кроз потписивање уговора Владе Црне Горе са Ватиканом, Исламском Вјерском Заједницом и Јеврејском Заједницом“

Уочи сјутрашње сједнице парламента, на којој ће се разматрати и срамни Закон о слободи вјероисповијести, огласио се Митрополит црногорско-приморски, Амфилохије.

Његово саопштење преносимо интегрално.

„Стара латинска пословица Vox populi – Vox Dei (глас народа – глас Божији) потврдила се и ових дана у никшићком Храму Светог Василија Острошког, поред његовог Светог Ћивота.

Глас народа је показао вјерност завјештању Светог Василија, Светог Петра, Краља Николе и осталих владара који су кроз историју прилагали и остављали своја добра Цркви Православној и вјерном народу. Тај глас народа Божијег ће Православна црква 24. децембра на челу са својим епископима, свим свештенством и монаштвом посвједочити и пред Скупштином Црне Горе гдје ће још једном бити прочитана Световасилијевска порука.

Овим чином желимо да позовемо народне посланике да и они испоштуји глас народа. Посебно ћемо се обратити члановима Законодавног одбора да сагласно Уставу Црне Горе, сагласно законима који владају у модерним европским државама, сагласно цјеловитости препорука Венецијанске комисије, донесе одлуку којом ће предложени Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница бити повучен из скупштинске процедуре чиме би се створили услови да се припреми нови који би укључивао:

Прво, да у самом називу Закона врати Цркви своје име а не да као у предложеном Закону Цркву лишава вјековног имена и њеног идентитета.

Друго, законске одредбе којим би се омогућио повраћај имовине коју је безбожна, антицрквена, комунистичка власт отела и опљачкала од Цркве, сагласно закону који је још 2000. године усвојила Скупштина Црне Горе, а затим га и поништила.

Треће, да се испоштује вјековни континуитет традиционалних цркава и вјерских заједница у Црној Гори.

Ово су само неки од разлога због којих би овај Предлог закона морао бити повучен како би се припремио нови кроз инклузиван, институционалан и транспарентан дијалог који је у припреми овог изостао.

Зато молимо све посланике, нарочито опозиционе да не учествују у расправи и изгласавању оваквог дискриминаторног и неуставног Закона.

Очекујемо и од посланика који припадају Римокатоличкој Цркви и Исламској Вјерској Заједници да не дају легитимитет и не подрже овај Предлог закона јер својим учествовањем подржаће ускраћивање Православној цркви – најбројнијој вјерској заједници у Црној Гори оних права које имају њихове вјерске заједнице које су оствариле кроз потписивање уговора Владе Црне Горе са Ватиканом, Исламском Вјерском Заједницом и Јеврејском Заједницом.

Још једном апелујемо да овако осјетљив и комплексан Закон мора бити усаглашен са савременим међународним европским законима који гарантују право на приватну и колективну својину свима па и Црквама и вјерским заједницама.

Црква ће сагласно Уставу Црне Горе и законима међународне заједнице преузети све законске мјере за очување свог континуитета, идентитета и својих вјековних права како би спријечила примјену марксистичко-стаљинистичког законодавства на коме се очевидно заснива овај Предлог закона.“, закључио је Митрополит.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.