Категорије
Актуелно

Hiljade ljudi na ulicama na sjeveru, Joanikije: Tražimo samo jednaka prava

Episkop budimljansko-nikšićki smatra da usvojeni zakon nije u skladu ni sa čim osim sa „zlom voljom i sa pohlepom pojedinaca iz vlasti“

I večeras su nastavljene protestne šetnje građana zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Do sada najveći broj građana u Bijelom Polju u litiji je predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. U litiji je učestvovalo više od sedam hiljada građana koji su u mirnoj povorci prošetali do crkve Svetog Nikole, uz prisustvo policije.

Vladika je poručio da pravoslavni vjernici trpe veliku nepravdu, izglasavanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji, kako smatra, nije u skladu ni sa čim osim sa „zlom voljom i sa pohlepom pojedinaca iz vlasti.“

“A donošenje takvog nakaznog zakona je poniženje i Crne Gore i cijelog njenog poretka, a naročito je zlokobno to što unosi podjele među braćom”, kazao je vladika Joanikije.

On je pozvao vlasti i državu da ukinu zakon koji je, kako ocjenjuje, diskriminatorski samo u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu koja je najbrojnija u Crnoj Gori, što će, kako je kazao, ako tako nastave, biti zlo i po narod i po državu.

“Ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, ali ni sa međunarodno utvrđenim standardima. I ako misle u Evropu, dužni su da obezbijede svakom slobodu vjere, i najmanjoj zajednici, a posebno najbrojnijoj vjerskoj zajednici crkvi pravoslavnoj svetoj u Crnoj Gori, kojoj pripada preko 70 posto građana Crne Gore“, kazao je vladika Joanikije.

On je podsjetio da vjernici SPC ne traže ništa više osim istih prava koja su data Katoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.  

Poručio je da, ako bude incidenata, samo mogu da ih izazovu drugi, a ne vjernici SPC.

“I zato treba da snose odgovornost naše vlasti koje su ovo zlo proizvele, a mi se molimo i za njih, neka i njih bog urazumi i vrati na pravi put bratske sloge i ljubavi da brinu o svom narodu i budućnosti ove države”, poručio je vladika Joanikije.  

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.