Категорије
Актуелно

Više hiljada građana na litiji u Podgorici

Neki koji su glasali za Zakon, ranijih godina dolazili u crkvu Momišićkih mučenika, cjelivali mošti i pripremali se za Božić, kazao je sveštenik Nikola Pejović

Više hiljada građana okupilo se večeras na litiji u Podgorici. U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja prethodno je služen moleban, u znak protesta protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Sveštenstvo i građani oko 19 sati krenuli su u molitvenu šetnju do crkve Momišićkih mučenika, od koje se kolona u jednom trenutku nazirala nadomak mosta Milenijum.

Okupljene su, po povratku u Saborni hram, aplauzom pozdravili građani koji su izlazili iz zgrada pored kojih litija prolazi.

litija
Litija u Podgorici(Foto: Jelena Jovanović)

Sveštenik Nikola Pejović kazao je da neće govoriti o Zakonu, ali da ga boli što posljednjih dana govore da je narod zaveden i da ne zna zašto se okuplja.

Kazao je da mu je krivo samo što su neki koji su glasali za Zakon, ranijih godina dolazili upravo u crkvu Momišićkih mučenika, cjelivali mošti i pripremali se za Božić.

„I one noći pljunuli na taj cjeliv“, kazao je on.

Litija je protekla mirno.

pgg
Večeras ispred crkve u Momišićima(Foto: Jelena Jovanović)

Građani su se razišli oko 20.45 sati. Sveštenik Dalibor Milaković pozvao je građane da sjutra u 18 časova dođu na moleban, a da u 19 sati krenu u litiju ka crkvi u Tološima.

Ispred Sabornog hrama ranije je takođe bio veliki broj onih koji nijesu uspjeli da uđu unutra.

„Večeras ćemo nastaviti naš molitveni hod, sa pjesmom i molitvom, do crkve Momišićkih mučenika“, kazao je nakon molebana sveštenik Mirčeta Šljivančanin. 

On je zamolio okupljene da večeras budu pravi hrišćani, i da niko ne napravi nešto što bi se kosilo sa tim.

U pravoslavnim hramovima širom Crne Gore građani se okupljaju svake večeri, kako bi iskazali protivljenje nedavno usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.