Категорије
Актуелно

Срећан Божић: Христос се роди!

Данас се слави Божић, најрадоснији хришћански празник

Данас православни вјерници и православне цркве широм свијета који поштују стари јулијански календар, славе Божић, рођење Исуса Христа.

Божић је најрадоснији хришћански празник. То је празник рађања новог живота, дјеце и родитељства и као такав обиљежава се најљепшим вјерским обичајима.  Претходи му божићни пост, којим се прославља Бог, а душа и тијело прочишћавају од тјелесних и душевних страсти, уз молитве, чињење доброчинстава, уздржавање од лоших мисли, жеља, дјела и мрсне хране.

Божић је празник обичаја и обреда са разним варијацијама проузрокованих углавном поднебљем. Ипак, основни елементи прославе Божића присутни су свуда – уношење Бадњака у кућу и његово паљење, Бадње вече, чесница, положајник.

Суштина празника свуда је иста-слави се Христово рођење, уз његовање породичних односа окуљањем ближњих. Домаћин и сви укућани на тај дан облаче најсвечаније одијело, и одлазе у цркву на јутрење и Божићну литургију.

Бадњи дан и бадњак

Дан пред Божић слави се Бадњи дан, када се устаје рано и када, обично, најмлађи и најстарији мушкарац из куће иду у шуму по бадњак. Обично се бира цер, који домаћин, окренут ка истоку сјече са три снажна ударца. Тада се изговара молитва за здравље и срећу породице. Сабирући се око бадњака, укућани се загријавају љубављу, искреношћу и слогом, а свјетлошћу његовом разгоне мрак незнања и празноверја, и озарују се и обасипају радошћу, здрављем и обиљем.

За вријеме Божића посебна пажња се поклања житу, односно последњем пожњевеном класју од чијег су жита некада спремани божићни обредни хлебови. Дио обичаја је и пристављање се печеница, чеснице и припрема богате Божићне трпезе.

Божић

Положајник

Положајник је особа која прва улази у кућу на Божић и поздравља укућане ријечима „Христос се роди“, на шта му они одговарају „Ваистину се роди“. Затим положајник прилази ватри и гранчицом са бадњака је џара говорећи „Колико варница толико парица, колико варница толико среће и весеља“, набрајајући све оно што мисли да би ваљало да се у домаћиновој кући умножи.

Чесница

Рано ујутро на Божић, справља се чесница која има улогу славског колача у коју се ставља метални новчић. Када чесница буде печена, износи се на сто где је већ постављен Божићни ручак. Домаћин пали свијећу и укућани заједно чутају “Оче наш” наглас. Кад се молитва заврши приступа се ломљењу чеснице. Чесница се окреће као славски колач, прелива вином и на крају ломи. Она се ломи на онолико дјелова колико има укућана. Онај ко добије дио чеснице у којој је новчић, по народном вјеровању, биће срећан цијеле те године. Када се заврши ломљење чеснице, укућани једни другима честитају празник и сједају за трпезу.

Како се честита Божић

На Божић се људи поздрављају ријечима: „Христос се роди!“ и отпоздрављају са: „Ваистину се роди!“. Уколико се шаље честитка на њој треба да пише „Мир Божји, Христос се роди“!

Свим вјерницима редакција ИН4С-а жели срећне Божићне празнике!

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.