Категорије
Актуелно

Државни врх Србије са свештенством на челу литије: Десетине хиљада грађана на улицама као подршка СПЦ у ЦГ

Граћани у првом реду имају истакнут натпис “Вријеме је Божије правде” док испред носе велику икону Богородице

У Београду је почело окупљање вјерника у знак подршке СЦП у Црној Гори. Процјене су да ће испред Храма бити више од 50 хиљада вјерника. Како јављају извори ИН4С, колеге пристижу са свих страна, а највећа од Теразија има преко 30 хиљада.

Фото: ИН4С
Фото: ИН4С

Хиљаде верника окупило се данас на Теразијама одакле је кренула литија ка Храму Светог Саве где ће бити служен молебан. Pregledač video zapisa00:0000:33

На челу литије били су свештеници и државни врх Србије – директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, као и министар за иновације Ненад Поповић.

Фото: ИН4С

Двојица младића у српској и црногорској народној ношњи носили су велику икону Богородице.

Фото: ИН4С
Фото: ИН4С
Фото: ИН4С

Окупиле су се породице са децом, као монаси и свештенство који ходају измешани са народом.

Молебан је служио епископ ремезијански Стефан, викар српског патријарха, са свештенством.

„Вечерас се радујемо што смо јединствени и надам се да ћемо и у наредним данима показати кроз јединство своју слогу и љубав и да ћемо је послати свима који живе и на КиМ и у Црној Гори, а да ће они бити довољно паметни и мудри да се изборе за своја права и да живе слободно“, рекао је епископ.

Окупљенима је пренео благослове патријарха Иринеја, за којег је рекао да је вечерас отишао у Бањалуку где ће бити обележен Дан Републике Српске, али и да је био помало тужан јер није у Београду, на молебну, на којем је предвидео да ће се окупити велики број људи.

На снимцима и фотографијама види се и велики број застава и црквених обележја.

Скуп се одржава у знак подршке народу у Црној Гори који је на исти начин стао у одбрану светиња после усвјања спорног Закона о слободи вероисповести.

Фото: Марковић
Фото: Скендерија

Грађани у првом реду имају истакнут натпис “Време је Божије правде” док испред носе велику икону Богородице. Чује се скандирање „не дамо светиње“ и „Црна Гора и Србија, то је једна фамилија“.

Српска православна црква раније је позвала на молитвени скуп подршке страдалом народу у Црној Гори, Косову и Метохији и свим српским крајевима.

На сајту СПЦ наведено је и да патријарх Иринеј „упућује молитве Господу да уразуми људе који воде Црну Гору да прекину са насиљем и отимањем црквене имовине“.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.