Категорије
Актуелно

Episkopski savjet: Svetinje brane šetnjama četvrtkom i nedjeljom

U svijetlu radosnog božićnog praznika i brojnih narodnih okupljanja pred crnogorskim svetinjama, pozivamo vjerni narod sa sveštenstvom Crkve Božije, da istraje u svojim mirnim i molitvenim protestima, u borbi za slobodu i prava pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori. Molimo se Bogomladencu Hristu, da ovdašnje vlasti, koliko sjutra, nađu načina da van snage stave antiustavni Zakon koji su nedavno, u gluvo i mrklo doba noći, usvojili u crnogorskoj skupštini, ili da izglasaju novi, koji će popraviti i unaprijediti ovaj pomenuti”- navedeno je u najnovijem saopštenju Episkopskog savjeta SPC.

Kako dodaju, ukoliko bude kao do sada – kada, kako kažu, predstavnici Vlade nijesu htjeli da čuju ni za kakav dogovor, apeluju ”na svaku hrišćansku dušu, da istraje u protestima za svoja građanska i vjerska prava, koja su im zagarantovana Ustavom ove zemlje i njenim, ranije donijetim, zakonima, kao i međunarodnim, univerzalnim ljudskim propisima.”

”U slučaju da crnogorske vlasti nastave sa dosadašnjom jednostranošću, mi se moramo naoružati strpljenjem i upornošću, punim ljubavi i vjere. Lako može biti, da će nam za čekanje ove zemaljske pravde, trebati više vremena nego što možemo i zamisliti. A opet, molimo se Gospodu, da prosvijetli razum sudijama Ustavnog suda, da izmjere po Božijoj i ljudskoj pravdi, našu skoru inicijativu i da obznane ono što već svi vide – kako ovaj i ovakav zakonski tekst nije u skladu sa Ustavom ove zemlje, da ne pominjemo međunarodno pravo i pravdu. To bi otvorilo vrata zdravom i civilizovanom dogovoru, na dobro svih građana ove zemlje. Zato, molimo se Bogu da razlozi za naše proteste nestanu – koliko sjutra, a da nas, opet, isti Gospod ukrijepi da istrajemo, ako treba, u nedogled”- navedeno je u saopštenju.

Kako su dodali, nakon Božića, crkva će organizovati okupljanja dva puta sedmično.

”Četvrtkom i nedjeljom uveče, u terminu u kom su se i do sada odvijali, poslije večernje službe i molebana, u mjesnim hramovima. Sadržaj protestnih poruka, i putanju molitvenih litija – odrediće narod i mjesno sveštenstvo uz blagoslov eparhijskih arhijereja. Ono što je sada jasno – dok god traju pomenuta sabranja, njihove poruke moraju ostati rasterećene bilo kakve politizacije, strančarenja, pa i bilo kog oblika nacionalizma, ili kakve god zemaljske ideologije, koja nema veze sa jevanđelskom blagom vijesti. A sve u skladu sa preporukama Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, od 4. januara 2020”- zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.