Категорије
Актуелно

Митрополит Амфилохије: Нема разлике између Митрополије и Патријаршије, ми смо једно!

Како да разговарамо о једној лажи и неправди? То је стид и срам Црне Горе, нешто најгоре што се Црној Гори догодило. Нема разговора о томе и то је њему речено

Митрополит црногoрско-приморски Амфилохије рекао је у изјави за портал Стандард да је свака Епископија у православној цркви аутономна и да нема разлике између Митрополије црногорско приморске и Пећке патријаршије које, према његовим ријечима, функционишу као једно. Он је, такође, категорички одбацио могућност било каквих преговора са црногорским властима уколико се Закон о слободи вјероисповјести не повуче.

Након пливања за часни крст поводом празника Богојављење казао је, да ће Митрополија, а не Партијаршија у Београду водити евентуалне преговоре са црногорским властима о темељном уговору, али да ту нема никакве разлике.

Када са нама преговарају то је исто као да преговарају са Београдском патријаршијом, ту нема никакве разлике„, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је казао да Митрополија жели темељни уговор по узору на оне које је Црна Гора потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом, додавши да ту неће бити помена о новом статусу јер је Митрополија већ аутономна.

Тражимо уговор деценијама, безбожник ствара своју цркву

Митрополит Амфилохије оптужио је предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да као „безбожник и некрштени предсједник ствара своју аутофекалну цркву“.

“ Ми упорно говоримо о темељном уговору деценијама. Ово је први пут у историји да једна власт, једне државе ствара своју цркву и то некрштени предсједник, можете замислити до чега смо ми доспјели у Црној Гори. Ствара своју цркву, тзв. аутофекалну цркву, јер то може бити само таква црква, коју ствара неко ко је безбожник и ко не зна шта је црква. Темељни уговор би подразумијевао оно што су урадили са Римокатоличком црквом и са Исламском заједницом и то тражимо непрекидно, међутим они то не прихватају“, поручио је митрополит Амфилохије.

Митрополија је већ аутономна

Он је такође додао да евентуални темељни уговор између цркве и државе не би дефинисао статус Митрполије – аутономни или аутокефални, поручивши да је инсититуција на чијем је челу „аутономна и самостална кроз вјекове“. Митрополит Амфилохије је изјавио да је Митрополија била самостална од укидања Пећке Партијаршије 1766. године, те да се у прошлости звала аутокефалном зато што је била једина епархија која је без прекида постојала и која је сачувала самосталност Пећке Патријаршије.

„Ма каква аутономија, свака епископија у православној цркви је аутономна. Митрополија је била самостална, аутономна коз вјекове. То је правило у цркви одувијек било. Митрополију је основао прије 800 година Свети Сава. Ова Митрополија је кроз вјекове дјелала своје дјело, била је самостална у пуном смислу ријечи, од времена укидања Пећке Партијаршије 1766. године, па се у то вријеме звала аутокефална зато што је била једина епархија Пећке партијаршије која је без прекида остала до данашњег дана, све друге – и Београдска и Карловачка су настајале и мијењале се. Једина која је остала самостална и сачувала самосталност Пећке партијаршије јесте Митрополија црногорско приморска. Звала се у то вријеме аутокефална јер је у то вријеме стварала државу. Она није прихватала одлуку Цариграда којом је поништена Пећка партијаршија. Митрополија је једина остала без прекида, а то је касније потврдио руски Синод рукополажући епископе црногорске који нијесу тражили да буду рукоположени од Цариграда, него су тражили од Русије да им се рукополажу епископи све до Митрофана Бана 1920. године, што не знају незналице и они васпитани на брозовори, на лењинизму и марксизму“, поручио је митрополит.

Поручио Ђукановићу: Око отимања светиња нема разговора

Међутим, он је категорички одбацио могућност било каквих преговора са црногорским властима уколико се Закон о слободи вјероисповјести не повуче. Он је поручио да, уколико је црногрска власт заиста власт народа, онда ће слушати његов глас, додавши да је Закон „нешто најгоре што се Црној Гори догодило“. Такође је поручио предсједнику Милу Ђукановићу да „око отимања светиња нема разговора“.

“ Како да разговарамо о једној лажи и неправди? То је стид и срам Црне Горе, нешто најгоре што се Црној Гори догодило. Нема разговора о томе и то је њему речено. Ако хоће, он може против народа, али ако је он заиста народна власт, онда ће он да чује глас народа. Народ који не да светиње и који призива све људе да испоштују завјештања древна од Јована Владимира до краља Ниоле, ако хоће да буде истински владар нека испоштује путеве краља Николе. Власт може да тражи али овај народ ће наставити да се сабира и у будуће, и све више и више се сабира и ако заиста имају разума, а имају надам се, онда ће схватити да је ово протест из дубине душе народа. Могу како хоће али не могу докле хоће, ипак смо ми пролазни овдје, а народ је и црква Божија вјечни“, рекао је митрополит.

Ђукановић не зна шта је црквени скуп јер није крштен

Он је, коментаришући изјаву Ђукановића да су протести против Закона политичке природе, рекао да предсједник Црне Горе не зна шта је политички а шта црквени скуп јер није крштен. Он је поручио да власт овај Закон може спровести насилно али да народ насиље не прихвата.

„Ако он ово назива политичким скупом, онда он не зна, а није ни чудо да не зна, јер није ни крштен. Није стога чудо што не зна шта је црквено а шта политичко. То што позива да разговарамо о том закону – данас је овај народ рекао о томе своју ријеч, да је то безакоње а не закон. То је отимање светиња, о томе нема разговора. Они могу да га изврше насилно, али овај народ насиље не прихвата, нити призива на насиље. Призива на разум, мудрост, правду, истину и љубав. То су ови скупови. Ово је божији скуп“, поручио је митрополит.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.