Категорије
Друштво

Moralna i ljudska zaduženja kao trajna odrednica razvoja naše domovine

Članovi opštinskog odbora OBNOR-a 1941-1945 i potomci boraca obilježili su danas 77 godina od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Stijepa Šarenca i Danila Daša Pavičića. Na spomenik Bezmetković na Savini vijence su položile i potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i predsjedavajuća Skupštine opštine Dragana Stanišić.

Prisutnima se obratio član UO SUBNOR-a Crne Gore Ljubenko Borović, koji je podsjetio na djela i karaktere palih boraca:

-Oni su pokazali kako treba biti dosljedan oslobodilačkim principima. Širili su progresivne i vizionarske ideje svijeta. Ostavili su nam u amanet antifašistička opredijeljenja i dužnosti da ih ne prepuštamo zaboravu, već prenosimo novim generacijama. Učili su nas da moralna i ljudska zaduženja moraju ostati trajna odrednica sadašnjeg i budućeg razvoja naše domovine, kazao je Borović.

On je naglasio da od građana, ne samo Boke, već cijele Crne Gore, a posebno mladih, očekuje da se sa više pažnje i interesovanja odnose prema ovom i svim dostignućima narodnooslobodilačkog rata, jer prava sloboda nema cijenu.

Četiri istaknuta člana Mjesnog komiteta, na čelu sa Nikolom Đurkovićem, ubijeni su 21. januara 1943. godine na Podima, čemu je prethodio susret predstavnika risansko-krivošijske i hercegnovske grupe ilegalaca. Nakon što je saznao za susret, neprijatelj je opkolio i napao grupu Mjesnog komiteta, kada su i poginuli narodni heroji i prvoborci.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.