Категорије
СНП

Vlada da usmjeri energiju na odblokiranje procesa pristupanja EU

Mr Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada

Koliko je proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji doveden u pitanje govori analiza Instituta Evropske inicijative za stabilnost u kojoj je konstatovano da naša država za poslednje četiri godine u 23 pregovaračka poglavlja nije ostvarila napredak, da je malo napretka bilo u devet poglavlja, da dobrog napretka nije bilo ni u jednom, dok je nazadovanje zabilježeno u jednom poglavlju.

Pozivajući se na podatke Evropske komisije, pomenuti Institut podsjeća da je Crna Gora za osam godina pregovora uspjela da zatvori svega tri pregovaračka poglavlja, te da u protekloj godini nije otvorila ni zatvorila nijedno.

Napredak crnogorske Vlade toliko je slabo vidljiv da se u ovom dokumentu postavlja pitanje da li je ona prestala da radi. Porazno je što moramo zaključiti da se Crna Gora, toliko puta pominjana i hvaljena kao lider u regionu na polju evropskih integracija, danas nalazi na skoro istom nivou usklađenosti sa evropskim standardima kao Sjeverna Makedonija, koja još uvijek nije ni otpočela pregovore o pristupanju EU.

Mnogo puta smo ukazivali da je aktuelna vlast izgubila fokus i da je za njene prvake bitna jedino borba za opstanak, dok je dostizanje vrijednosti savremenih demokratskih društava samo priča za lakovjerne. I evropski zvaničnici postaju svjesni toga, pa sve češće bez uvijanja i „diplomatskih rukavica“ ukazuju crnogorskim zvaničnicima na neuralgične tačke koje se moraju što prije tretirati.

Osim otvaranja poglavlja i zadovoljavanja tehničkih kriterijuma bez ispunjavanja suštine, potrebno je da država pokaže spremnost i čvrstu volju da riješi nakupljene probleme, kao i da ubrza tempo rada. U suprotnom, naš put će, kao što smo i ranije upozoravali, trajati mnogo duže. Na to se ukazuje i u pomenutoj analizi u kojoj se prognozira da će države Zapadnog Balkana teško dobiti priliku da pokucaju na vrata EU prije 2030. godine.

Kada je u pitanju Crna Gora, ti problemi se, prije svega, odnose na vladavinu prava, korupciju, organizovani kriminal, izborno zakonodavstvo, nedostatke u tužilačkom i sudskom aparatu, a od skoro i na haos i nesigurnost koje je prouzrokovao kontroverzni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Socijalistička narodna partija poziva aktuelnu vlast da sve napore usmjeri na odblokiranje procesa pristupanja EU umjesto što energiju rasipa na tvrdoglavo i besmisleno insistiranje na sukobu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i vjernicima oko njihovih nespornih prava.

Vrijeme je da Vlada počne da rješava ključne probleme i radi kako bi svim građanima bilo bolje i kako bismo u što skorijem roku postali dio kluba uspješnih demokratskih država. Naravno, ukoliko joj je to uopšte cilj.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.