Категорије
СНП

Zbog nepovjerenja u domaće pravosuđe građani sve češće idu u Strazbur

Crnogorski zvaničnici se često hvale da su navodni lideri u brojnim društvenim sferama. Da jesu prvi, ali u negativnom smislu govori činjenica da je Crna Gora kraj 2018. godine dočekala kao rekorder u Evropi po broju tužbi podnijetih pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Možda bi se neki iznenadili kako jedna mala zemlja kao što je naša ima takav bilans, ali valja podsjetiti da se radi o trendu koji je dominantan u poslednjih deset godina. Naime, podaci Sekretarijata Evropskog suda pokazuju da je od maja 2009. godine do 31. decembra 2018. protiv Crne Gore podnijeto 2.537 predstavki.

Ovoliki broj obraćanja Sudu u Strazburu jasan je pokazatelj nepovjerenja koje građani imaju u crnogorsko pravosuđe, uprkos bajkama o nevjerovatnim rezultatima koje ono postiže, a koje nam serviraju institucije sistema.

Čini se da od ovako loše statistike ne može gore, ali nemojmo se zavaravati. Sud u Strazburu je u čak pedeset slučajeva utvrdio da je crnogorsko pravosuđe povrijedilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a u najvećem broju postupaka radilo se o povredi prava na pravično suđenje.

Crnogorskoj javnosti, svakako, najpoznatiji je i najsvježiji slučaj kompanije „KIPS“ koja je tužila državu zbog nemogućnosti da ostvari pravo na gradnju tržnog centra iako je za to ispoštavala sve zakonske pretpostavke. Aroganciju i neznanje bivšeg gradonačelnika Mugoše koji je stopirao plan biznismena Drekalovića građani će morati da plate iz svog džepa. Podsjećanja radi, radi se o iznosu od „tričavih“ 4,5 miliona eura i to će još biti i dobro ako ga Evropski sud ne uveća, s obzirom da je oštećena strana najavila žalbu na presudu.

Socijalistička narodna partija smatra da „trulih dasaka“ u crnogorskom pravosuđu još uvijek ima, da nikad nije urađeno ništa da bi one bile stvarno otklonjene, već da su učinjene samo kozmetičke promjene kako bi se zamazale oči javnosti i međunarodne zajednice. Ipak, istina uvijek izađe na vidjelo, pa su tako i građani sve više svjesni svojih prava i spremni da ih do kraja brane.

Foto – ilustracija: Emerging Europe

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.