Категорије
Актуелно

Морачани и Ровчани без страха: Знамо какву светињу бранимо!

Данас су се поводом усвајања неуставног Закона о слободи вјероисповијести у 15 часова, уз благослов Митрополита Амфилохија, Морачани и Ровчани састали у Манастиру Морачи

Данас су се поводом усвајања неуставног Закона о слободи вјероисповијести у 15 часова, уз благослов Митрополита Амфилохија, Морачани и Ровчани састали у Манастиру Морачи.

Потомци чувених братстава данас су мирно и са осмјехом присуствовали молебану, тиме показујући да немају никаквога страха и да знају какву светињу бране. Pregledač video zapisa00:0002:04

Немају страха јер су свјесни да је њихов Манастир свједочио најтежим временима, све преживљавао и увијек бивао само величанственији. Преци Морачана и Ровчана бивали су све храбрији што су освајачи више покушавали да униште манастир и да истјерају вјеру из народа. Манастир Морача, заједно са старим породицама из Мораче и Роваца пркоси времену и историјским неправдама још од 1252. године када га је саградио Стефан Вуканов Немањић, синовац Светог Саве.

Морача је родни крај и завичај некадашњег патријарха српског Гавила (Дожића) и садашњег Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија (Радовића). И један и други су потомци гласобитог војводе Богића од којега потичу и најбројнија морачка братства.

Митрофан Бан, један од гласовитих митрополита црногорских био је игуман овога Манастира.

По манастирском предању ватра у Манастиру Морачком запаљена је са оџака братства Даниловића из Мораче, једног од најстаријих у овом дијелу Црне Горе. По истом предању камен темељац за ову светињу поставио је војвода Никша од којега су потом кроз вјекове настала многа велика ровачка братства.

Уз благослов Игумана Рафаила и Митрополита Амфилохија њихови потомци су се састали данас да поруче да не дају светиње!

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.