Категорије
СНП

Molimo sve gradjane da ne nasijedaju na provokacije

Odbor SNP Glavnog grada

Sinoćnja proslava velikog uspjeha vaterpolista na Evropskom prvenstvu završena je tužno i sramno. Grupa zavedenih i ostrašćenih navijača, odlučna da odbrani Crnu Goru od „neprijatelja“, napala je jednog devetnaestogodišnjaka u podgoričkom Siti kvartu i pretukla ga misleći da je pokazao tri prsta.

Gradonačelnik Vuković, domaćin ovog okupljanja, nijednom riječju nije pokušao da zaustavi skanadalozno navijanje pojedinaca koji su poručili da će „ovih dana branit’ Crnu Goru od dušmana“. Naprotiv, čini se da je u tome prilično uživao, ali to govori samo o njemu i njegovim svjetonazorima. Sa druge strane, pamti podgorička mladost koliko je bio ažuran u prekrečavanju crnogorskih trobojki koje su iscrtane u brojnim naseljima Glavnog grada poslednjih dana.

Mislili smo da scene koje su se sinoć desile više nećemo gledati na ulicama naših gradova. Tužno je na šta se svelo crnogorsko čojstvo i junaštvo, o kojem je tako lijepo pisao Marko Miljanov. A još je tužnije što je ponovo u centru zbivanja ista vrhuška, koja ne preza ni od od čega kako bi što duže opstala na vlasti.

Postoji samo jedna razlika: „dušmani“ nisu isti. Zaboravlja gradonačelnik da su njegov šef Đukanović i družina devedesetih godina, u vrijeme kad su bili veliki Srbi, proganjali i prebijali one koji su bili za nezavisnu Crnu Goru, a danas kao veliki Crnogorci „brane“ državu od Srba i Srpske pravoslavne crkve.

Na veliku žalost Vukovića i ostalih „patriota“, moramo im poručiti da više na istim matricama ne mogu vladati, da su njihove zle namjere pročitane i da je čak i njihovo članstvo počelo da im okreće leđa. To najbolje pokazuje činjenica da su sinoć na dočeku vaterpolista dominantno bili službenici državnih ustanova, koji su „naoružani“ zastavama došli da iskažu odanost ne državi, nego režimu, kao i da je onima koji su dolazili sa strane plaćano gorivo kako bi uveličali ovaj skup. Istovremeno, na litije koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska dolaze i glasači DPS-a i to je upravo ono što vlastodršce dovodi od očajanja.

Očekujemo da će crnogorska policija u rasvjetljavanju napada na pomenutog mladića biti jednako brza i efikasna kao i onda kada je, po nalogu zanesenog gradonačelnika, suzavcima rastjerivala Podgoričane koji su slikali i tijelima branili trobojku kralja Nikole. Nadamo se da u ovom slučaju neće biti zaključeno da se radi o djelu „neznanih junaka“, te da će svi oni koji su podigli ruku na nedužnog momka biti adekvatno procesuirani i sankcionisani. U suprotnom, smatraćemo da zvanična vlast i policija stoje iza cijelog slučaja.

Isto tako, ne odobravamo kamenovanje kolone automobila koja se sa crnogorskim zastavama kretala ka Cetinju i apelujemo na vinovnike tog čina da se urazume i ne udaraju na svoje sugrađane.

Odbor SNP Glavnog grada poziva DPS i njene čelnike da ne potpiruju sukobe među braćom i prijateljima, već da učine sve da se strasti u zemlji stišaju, kako bismo sva goruća pitanja mogli da rješavamo u duhu konstruktivne saradnje, tolerancije i razumijevanja.

Građanima Crne Gore, posebno onima koji se mirno i dostojanstveno bore za svoja vjerska prava, poručujemo da ne nasijedaju na provokacije, te da ne dozvole sebi da učine nešto što bi bilo protivno duhu naše pravoslavne vjere i osnovnim civilizacijskim postulatima.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.