Категорије
Актуелно

U Pluzinama odrzana tradicionalna Svetosavska akademija

PLUŽINE – Tradicionalna Svetosavska akademija u Plužinama i ove godine okupila je veliki broj žitelja tog grada koji su u zajedništvu sa svojim sveštenstvom i monaštvom proslavili Svetog Savu. Plužine su, besjedio je protojerej Miodrag Todorović, primjer simfonije u odnosu između Opštine i Crkve. Svetosavske svečanosti u tom gradu organizuje Centar za kulturu uz svesrdnu pomoć lokalne samouprave.

-Mislim da ste vi jedina Opština u Crnoj Gori koja je organizator svetosavske priredbe. Volio bih da vašim primjerom krenu i druge opštine i da se na nivou Crne Gore i njenih opština uspostavi simfonija svetovnosti i duhovnosti kao što je to ovdje urađeno. Upravo na tome je radio i Sveti Sava, da crkva i država budu u službi naroda, svako na svom polju, rekao je Todorović na svečanoj akademiji.

Priča o Svetom Savi je roman koji se piše svakodnevno, i ne možemo nikada izgubiti tu nit, a da ne izgubimo sami sebe.

-I kad neko kaže to su stvari koje su prevaziđene ili čak da je Sveti Sava okupator, i jeste zaista okupator. On je okupirao sve naše slabosti, sve naše sujete, sve naše strasti, sve naše primitivizme, on ih je okupirao silom Duha, silom Hristovog vaskrsenja i silom koja je prohujala kroz narod i učinila ovaj narod narodom evropskim, narodom koji ima veliko mjesto među drugim narodima, istakao je Todorović.

Svetitelj je unio svjetlost i svetost u naš narod koji mu je odredio i „Savinu stopu” na koju ćemo se osloniti i po kojoj ćemo se prepoznati. Odredio je narod svom svetitelju i „Savin bor” kao vertikalu prema Hristu, „Savinu vodu” kod koje nećemo ožednjeti.

-Da nije bilo Svetog Save i onog njegovog otkosa ne bi bilo Žiče, ni Studenice. U njima je utemeljeno ćirilometodijevsko nasleđe, utemeljen je duh i duhovnost pravoslavlja i mi do dana današnjega nemamo ništa savršenije što nas može izraziti i pokazati i preko čega nas svijet može prepoznati. Zato je Sveti Sava uvijek savremen jer je svevremen, jer je otvorio onu nebesku perspektivu, onu vertikalu, jer je njegovo nasleđe danas sve bogatije, besjedio je Todorović.

Direktor plužinskog Centra za kulturu Milenko Mićanović istakao je da nas zavjeti Svetog Save nadahnjuju svetom vodom Hristovom i griju naše duše vječnim plamenom koji svijetli nad nama.

– Da bismo se složili, obožili i umnožili na radost današnjeg dana i krsta Hristovoga i u ime naše budućnosti, mi vjerni narod Pive u ovim smutnim vremenima se obavezujemo da ćemo stati na put bezumnicima, nevjernicima i da ćemo slijediti svetosavski put i sačuvati naše svetinje, poručio je Mićanović.

U slavu svetitelja

Bogat kulturno- umjetnički program na Svetosavskoj akademiji pripremio je podmladak KUD-a „Piva“ s koreografom Markom Đokićem. Mladi Pivljani, a na sceni u narodnim nošnjama bilo je i onih starosti svega četiri-pet godina, izveli su nekoliko folklornih igara, recitovali su i pjevali pjesme posvećene Svetom Savi. U programu su učestvovali i guslari Zdravko i Stanko Knežević, pjesnik Ranko Mićanović, etno pojci Marina i Ivana Knežević i Tatjana Vuković. Osveštan je i prelomljen slavski kolač, a za djecu Pive, koja su prisustvovala akademiji, Bratstvo sveštenstva Saborne crkve Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca iz Nikšića obezbijedilo je svetosavske paketiće.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.