Категорије
СНП

Pomoć Brisela neophodna građanima Crne Gore

VLADIMIR JOKOVIĆ UVJEREN DA JEDINSTVENA PLATFORMA OPOZICIJE O IZBORNOM ZAKONODAVSTVU DOVODI DO POBJEDE

Socijalistička narodna partija (SNP) i dalje ostaje pri svom stavu da ujedinjena opozicija, bilo u jednoj ili dvije kolone, može donijeti pobjedu na narednim izborima, kazao je Vladimir Joković, predsjednik SNP-a. On je u izjavi za „Dan“ kazao i da je na opoziciji da predloži jedinstvenu platformu oko izmjena izbornog zakonodavstva kako bi se obezbijedili uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora.

– Opozicija treba da pokrene inicijativu u Skupštini o zajedničkoj platformi, koju bi trebalo prethodno da usaglase. Ali ne da pregovaraju partije ili pojedinci koje delegiraju partije ili da u ime partije delegira druga partija, kao što je uradila Demokratska partija socijalista prošlog puta, već da se odrede tri ili četiri eksperta koji će da izrade te zakone, odnosno platformu, i da nije bitno iz koje su partije ti eksperti, već da je važnije da opozicija ima povjerenje u te ljude. Samo tako će se stvoriti mogućnost da se napravi dobar izborni zakon. A to je suština – kaže Joković.

Navodi da je DPS do sada i dobijao izbore na konto razjedinjene opozicije, te da sad treba da urade suprotno.

– Da bi se izbjegli ti rasuti glasovi, preko koga je DPS, po Dontovoj formuli dobijao par mandata više, opozicija treba da se ujedini. Siguran sam da bi najbolji način izlaska bio što veće jedinstvo opozicije. Da li bi bila najbolja jedna ili dvije kolone, to bi se lako, na osnovu ispitivanja javnog mnjenja, moglo saznati, ali sam isto tako ubijeđen da bi postignuto jedinstvo opozicije poslije svega što se dešava u Crnoj Gori rezultiralo pobjedom na narednim parlamentarnim izborima. Sve to, ukoliko se prethodno donese dobar izborni zakon i ukoliko do izbora dođe, s obzirom na to da DPS ne želi da u Crnoj Gori konačno budu izbori fer i demokratski, i koje bi svi učesnici izbornog procesa priznali kao validne – ističe Joković.

Kad bi postigli saglasnost oko novog izbornog zakonodavstva i usvojili ga, Joković kaže da bi mnoge tenzije u Crnoj Gori pale jer bi rezultati izbora pokazali da je to izraz slobodne volje građana Crne Gore – što je suština.

– Vlast sigurno neće da se izbori za izmijenjene uslove jer njima ovakvi zakoni odgovaraju, zato opozicija treba da pokrene izradu novog izbornog zakonodavstva. Treba jedinstvena platforma opozicije za razgovor sa vlašću oko izbornog zakonodavstva i drugih pratećih zakona i jednakog zastupanja i predstavljanja i opozicije i vlasti u medijima koje kontroliše država. Ako bi do toga došlo, siguran sam da bi i međunarodna zajednica stala na stranu opozicije, ne da pomogne opoziciji ili vlasti nego da pomogne Crnoj Gori da dobije dobar izborni zakon gdje rezultati izbora ne bi bili dovođeni u pitanje – zaključuje Joković.


Razmotriti i bojkot izbora
Joković je kazao i da bojkot izbora treba imati kao jednu od opcija, ali da ipak vjeruje da do toga neće doći.

– Ne mogu reći sad da sam za ili protiv bojkota izbora. Naravno da tu opciju nikada ne treba u potpunosti odbaciti. Ali, želim da vjerujem da u Crnoj Gori postoje zdrave snage, one koje se mogu izboriti da imamo fer izbore i izborni proces. Naravno, ako bi DPS želio da opozicija ništa ne osvoji, da na način, tj. metodom „Snimka“, „Kovertom“ i slično izađe na izbore, i bojkot izbora je opcija, pa bi vrlo zanimljivo bilo vidjeti kako bi izgledao izborni proces i kampanja kada bi se DPS sa njihovim satelitima borili sami sa sobom. Doduše, izbori u Nikšiću su pokazali da to njih uopšte ne tangira, da ako opozicija bojkotuje sve, da oni i sami mogu da izađu. A to je zato što njih interesuje samo vlast po bilo koju cijenu i na bilo koji način. Tu se mi razlikujemo – kazao je Joković.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.