Категорије
Култура

Treći međunarodni festival klasične gitare„Gitar fest”, održaće se 3. i 4. aprila u Bijelom Polju

Međunarodni festival klasične gitare „Gitar fest”, treći po redu, održaće se 3. i 4. aprila u Bijelom Polju, saopšteno je na juče održanoj konferenciji u Centru za kulturu. Bijelo Polje će dva dana biti domaćin mladim muzičarima iz bjelopoljskih i škola iz regiona, a ove godine proširen je broj disciplina, pa organizatori očekuju veći odaziv takmičara.

Direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje Jasmila Hot, istakla je da je „Gitar fest” manifestacija od izuzetnog značaja.

– Festival je međunarodnog karaktera, tako da očekujemo i učesnike iz okruženja, a žiri će sačinjavati eminentni profesori iz Crne Gore i regiona. S obzirom da je na prvom festivalu bilo 30 učesnika, na drugom oko 50, ove godine, pošto smo proširili broj disciplina na kamerne sastave bez gitare i na učesnike iz srednjih muzičkih škola, očekujemo da će broj učesnika biti udvostručen – kazala je Hot.

Ona je napomenula da će ove godine biti organizovano i predavanje za učesnike.

– Predavanje će održati Senad Gačević, profesor cetinjske Muzičke akademije, a ono je tematski vezano za festival, pa će biti riječi o savremenoj muzici za gitaru i savremenoj kamernoj muzici, najavila je direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Umjetnička direktorica festivala i profesorica gitare Milena Vračarić Zaimović, saopštila je da su prijave otvorene i da traju do 23. marta, a redosled nastupa i satnica po kategorijama i disciplinama biće objavljen na Fejsbuk stranici Gitar fest Bijelo Polje.

– Takmičenje će biti organizovano u šest kategorija u disciplini solo gitara i u četiri kategorije u disciplini kamerni ansambli – rekla je Vračarić Zaimović.

Ona je istakla da će na samom otvaranju nastupiti duo gitara – Ivana Cikić i Aleksandra Vujačić.

– Riječ je o poznatim crnogorskim gitaristkinjama koje će nastupiti 3. aprila, u 19 časova. Istog dana je takmičenje za kamerne ansamble, a dan poslije biće takmičenje u discpilini solo gitara, navela je profesorica gitare.

O najboljima će, kako je kazala, odlučivati žiri u sastavu Ivana Cikić, Goran Perišić iz Nikšića i Nenad Petrović, iz Beograda.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.