Категорије
Друштво

Ne blijedi sjećanje na „Crvene mornare”

ORGANIZACIJA BORACA NOR-A 1941-1945. POLOŽILA CVIJEĆE NA SPOMENIK U ŠKALJARIMA

KOTOR – Članovi Organizacije boraca NOR-a (OBNOR) 1941-1945 iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Budve položili su juče cvijeće na spomenik u Škaljarima i evocirali uspomene na dan kada su 1918. godine strijeljane vođe ustanka „Crvenih mornara”.

Prisutne je pozdravio prof. Ljubenko Borović, potpredsjednik SOBNOR-a Crne Gore, podsjetivši da se 11. februara navršavaju 102 godine od kada je prijeki vojni sud na smrt strijeljanjem osudio mornare Františeka Raša, Jerka Šižgorića, Mata Brničevića i Antona Grabara, dok je 36 mornara tada osuđeno na vremenske kazne.

-Borci NOR-a i građani Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog i danas se poklanjaju sjenima četvorice strijeljanih mornara i njihovom veličanstvenom podvigu kojim su otvorili vidike ka slobodi i boljem životu. Pripremajući se za ustanak mornara flote Austrougarske monarhije u Boki, oni su odlučili da podignu ustanak prije isplovljenja, koje je trebalo da počne 1. februara, ispaljivanjem topovskog hica sa admiralskog broda „Sveti Georg” u 12 sati i podizanjem crvenih zastava na svim pobunjeničkim brodovima umjesto državnih. Izabran je komitet u kome su bila po dva predstavnika sa svakog pobunjeničkog broda. Međutim, zbog neiskustva i brzog otkrivanja priprema, ustanak je ugašen 3. februara, rekao je Borović, dodajući da je u ustanku učestvovalo 6.000 mornara, od kojih je 1.200 uhapšeno.

Oko 400 mornara je poslato na italijanski front, 40 je predato prijekom sudu, a ostali su upućeni u redovan sudski postupak.

-Uvjeren sam da će ovi događaji biti opomena da se s ponosom i divljenjem sjećamo ovih heroja i ubuduće, i da će mladi ljudi nastaviti da tradicionalno obilježavaju ovaj dan i da s dužnom pažnjom obilježavaju značajan datum i dive se njihovim podvizima jer je njihovo držanje na strelištu sjajan primjer kako se bori i gine za slobodu, rekao je Borović.

Članovi boračke organizacije juče su takođe posjetili spomen -obilježje u Lipcima gdje su strijeljani članovi mjesnog komiteta Boke. Prisutnima se obratio predsjednik organizacije Petar Uljarević.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.