Категорије
СНП

Umjesto zamajavanja javnosti preduzeti konkretne mjere za zaustavljanje bijele kuge

Negativan prirodni priraštaj je problem koji našu državu muči već dugi niz godina. Međutim, najnoviji podaci Zavoda za statistiku (MONSTAT) pokazuju da se prirodni priraštaj u Crnoj Gori od 2016. godine smanjio skoro duplo.

Statistika ukazuje na zabrinjavajući trend o kome se mora povesti računa: broj opština u kojima je evidentiran negativan prirodni priraštaj u 2019. godini porastao je na šesnaest.

U ovim tendencijama prednjače opštine u sjevernom regionu, ali njihovu sudbinu sve više dijele i pojedini gradovi u južnoj i centralnoj regiji (Nikšić, Cetinje, Herceg Novi, Ulcinj). Očekivano, i dalje je situacija najgora u Pljevljima, gdje je razlika između umrlih i novorođenih bila 213.

Takođe, u čak četrnaest opština broj stanovnika se smanjio, tj. više se građana odselilo, nego što se doselilo. Statistika pokazuje da najveći broj građana odlazi iz Bijelog Polja, Nikšića i Pljevalja.

Iako se predsjednik Vlade Crne Gore svojevremeno hvalio da je njegova administracija uložila milijardu eura u sjever, te da je ovaj region „jedno veliko gradilište“, čini se da te napore i ulaganja stanovnici sjevernih opština ne vide i ne osjećaju nikakav boljitak, zbog čega se i odlučuju za napuštanje svojih rodnih mjesta.

Loša ekonomska situacija, nedostatak radnih mjesta, propale fabrike koje su nekada zapošljavale hiljade radnika, korupcija i partijsko zapošljavanje, kratak su opis stanja u kojem se nalaze gradovi na sjeveru.

SNP CG smatra da se, umjesto bacanja prašine u oči javnosti, moraju preduzeti konkretni koraci kako bi se zaustavila bijela kuga koja sve više prijeti cijeloj zemlji.

Otvaranje novih radnih mjesta, stimulisanje mladih parova na ulazak u brak putem obezbjeđivanja beskamatnih stambenih kredita, dodjela novčane pomoći za veći broj djece, vraćanje dječijeg dodatka i slično, ključne su mjere koje će omogućiti opstanak gradova koji su u najkritičnijoj situaciji. Naravno, za preduzimanje ovakvih poteza potrebna je odgovorna vlast kojoj će prioritet biti dobro građana, a ne bogaćenje vladajuće elite i sa njom povezanih pojedinaca.

Foto – ilustracija: Moj Bar

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.