Категорије
СНП

Bogdanović otkrio šta namjeravaju nakon primjene zakona o slobodi vjeroispovijesti

Opštinski odbor SNP Nikšić

Poslednja izjava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, direktna je prijetnja Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i vjerujućem pravoslavnom narodu u Crnoj Gori da će vjerski objekti jednog dana preći u ruke kanonski nepriznate, u policiji registrovane, Crnogorske pravoslavne crkve.

Socijalistička narodna partija ove tvrdnje temelji na činjenici da je upravo ova vlast, odnosno Ministarstvo kulture i Opština Nikšić kulturnu baštinu, Ljetnjikovac kralja Nikole, koji je upisan kao vlasništvo države Crne Gore, a kojim je raspolagala Opština Nikšić, na protivpravan način i bez raspisanog tendera dala na korišćenje i bez naknade CPC.

Naime, Ministarstvo kulture, odnosno njegova Uprava za zaštitu kulturnih dobara, sačinila je komisijski izvještaj broj 03-29372014 od 18.07.2014 godine, prema kojem je konstatovano da se država kao vlasnik i Opština Nikšić nisu domaćinski odnosili prema ovoj kulturnoj baštini od nacionalnog značaja i da je isti u jako lošem stanju i izložen kontinuiranom propadanju. Iz tih “opravdanih razloga”, a da bi se navodno dalje propadanje izbjeglo, objekat su dodijelili na upravljanje drugom subjektu koji će njime upravljati u skladu sa zakonom.

I tako je Ljetnjikovac dospio u ruke nevladine organizacije CPC.

Inače, ovaj zaštićeni spomenik kulture je površine 116 kvadrta, upisan je u listu nepokretnosti 2960, na katastarskoj parceli broj 4353 i dat je na korišćenje i bez naknade Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Dakle, nakon izjave ministra Bogdanovića, da se zaključiti šta je namjera aktuelnog režima nakon početka primjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Namjera im je da ih, uz prethodno uknjižavanje države kao vlasnika vjerskih objekata, u ime navodne zaštitite kulturnih dobara od dalje devastacije i propadanja, daju nekom drugom na upravljanje i korišćenje.

Ovakvim izjavama, ministar Bogdanović na veoma drzak način otkriva crnogorskoj javnosti šta će se desiti kada Zakon počne da se promjenjuje. Jer, ako su mogli dati Ljetnjikovac kralja Nikole Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi kako bi navodno sprječili njegovo dalje urušavnje i propadanje, zbog (ne)brige države i Opštine Nikšić, tako će dati i crkve na korišćenje i upravljanje kanonski nepriznatoj, u policiji registrovanoj CPC ili nekom drugom.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.