Категорије
Друштво

Do ljeta 133 ulice konačno dobijaju nazive

NAKON ODLUKE LOKALNOG PARLAMENTA, SLIJEDI RAD NA TERENU KOJIM ĆE UMNOGOME BITI OLAKŠAN ŽIVOT GRAĐANA I RAD INSTITUCIJA

Višedecenijski problemi žitelja hercegnovske rivijere, Sutorine, dijela Igala, naselja Topla 3 i Poda, prouzrokovani time što ulice u kojima žive nisu imale, ime biće riješen do ljeta.

Naime, do tada će ukupno 133 ulice, u skladu sa odlukom o određivanju naziva ulica, trgova i naselja, dobiti nazive, a objekti brojeve. Odluka je usvojena 29. januara na sjednici lokalnog parlamenta, a dva dana kasnije stupile su na snagu i izmjene i dopune Zakona o teriorijalnoj organizaciji kojima je, između ostalog, predviđeno da je nadležni organ lokalne uprave dužan da u roku od pet mjeseci postavi table s nazivima naselja, ulica i trgova i brojeve stambenih i poslovnih zgrada.

Vesna Samardžić, sekretar za lokalnu samoupravu, očekuje da će sve biti okončano na vrijeme i da će uspjeti da zaokruže obiman posao koji su započeli još u junu 2018.

-Mi smo još tada od svih mjesnih zajednica tražili da dostave predloge za nazive ulica. Građani su prihvatili inicijativu sa zadovoljstvom i iskazali su veliku želju da pomognu, jer nepostojanje naziva ulica stvara velike probleme, kako za njih, tako i za organe lokalne i državne uprave u dostavljanju službenih akata. Smatram da je odluka kvalitetna, jer je obuhvatila sve segmente, ocijenila je Samardžićeva.

Ističe i da su od Ministarstva javne uprave dobili upute u vezi primjene Zakona o teritorijalnoj organizacij,i kao i zaključke Zajednice opština.

-Oni se sjete svega toga pred izbore kad ih neko iz Evrope možda „pritisne“, ali mi smo eto još od avgusta 2018. pokrenuli inicijativu, znajući da je ova stvar vrlo bitna za Opštinu. Ovo će biti značajno i za predstojeće izbore kako parlamentarne tako i lokalne, jer lokalna uprava nema ni uvid i pristup biračkom spisku, niti možemo imati podatak koliko je birača na adresi „bb“. Činjenica je da to određene državne strukture, kako se priča, dosta zloupotrebljavaju, kazala je Samardžićeva.

Naredni korak biće sprovođenje odluke na terenu, odnosno organizacija daljeg posla u smislu obilježavanja ulica i kućnih brojeva.

Objasnila je da je od 133 ulice 17 dobilo privremena rješenja.

-Riječ je o ulicama za koje su dati predlozi po istaknutim ličnostima, i u ovom momentu su one dobile privremene nazive npr. Prva bijeljanska, Druga bijeljanska, Prva baošićka, Druga baošićka“ itd.

Pravi nazivi za ove ulice će ići dalje prema Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje i one će po posebnoj proceduri, a u skladu sa Zakonom o spomen -obilježjima da se imenuju, odnosno da se dalje upute nadležnoj komisiji Ministarstva kulture koja daje saglasnost.


Ispoštovali znamenite ličnosti, toponime, gradove pobratime

-U Sutorini, uz Jadransku magistralu, obično su davali nazive Jadranska ili Magistralni put, ili neke slične nazive, pa imamo ulice Osojska, pa Ćenička, Vinogradska, Presječka, Hercegovačka, Lučićka, Tominska… Nekim nazivima ispoštovali smo i određene gradove pobratime, tako da imamo, recimo, Ulicu Ribinska, Višegradsku ulicu, zatim Bokeški put, Ulica Kumborskih ribara, Put Đilovića, Put Palog borca, pa onda imamo u Đenovićima Torta, Obala Crvenih mornara, Mirine, Stepenište jedinstva, Ulica solidarnosti. U Baošiću imamo, recimo Prvu baošićku, Ulicu Mladena Crnogorčevića, Obalu ribara, Ulicu kamelija, kazala je Samardžićeva. Bijela ima najviše znamenitih ličnosti, pa je shodno tome, najviše predloga po njima: Obala Milivoja i Ane Zloković, Ulica Petra Želalića, Obala Petra Šerovića, dakle, sve poznate osobe koje su potekle ili živjele u Bijeloj.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.