Категорије
Друштво

U Plužinama počela primjena još jedne podsticajne mjere

Novčana podrška prerađivačima mlijeka

PLUŽINE- Stočari na području Opštine Plužine, koji dnevno na svojim gazdinstvima prerade preko 50 litara mlijeka, ostvariće pravo na dodatnu novčanu podršku iz lokalnog budžeta. To je predviđeno odlukom koja je krajem prošle godine usvojena u plužinskoj skupštini, a počela je da važi od januara ove godine. Individualni proivođači za takav vid podrške treba da podnesu zahtjev s odgovarajućom dokumentacijom Sekretarijatu za finansije, ekonomiju i lokalne javne prihode do kraja marta za prvih šest mjeseci, a do kraja jula za ostatak godine.

-Podrškom individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji prerađuju preko 50 litara sirovog mlijeka dnevno na poljoprivrednom gazdinstvu Opština želi, uz mjeru agrobudžeta, dodatno da podrži lica koja su odlučila da im osnovni izvor prihoda bude poljoprivreda, jer prerada 50 litara dnevno može biti dopunska djelatnost gazdinstva, naveo je u obrazloženju odluke predsjednik opštine Mijuško Bajagić.

Pravo na dodatnu podršku za preradu mlijeka na poljoprivrednom gazdinstvu imaju stočari koji posjeduju najmanje 6 krava, 60 ovaca i 60 koza, koji prerađuju preko 50 litara sirovog mlijeka dnevno i čiji je proizvod usaglašen s propisanim mikrobiološkim zahtjevima. Podrška će iznositi mjesečno 10 eura po kravi, euro po kozi i 75 centi po ovci, ali se za ta grla isplaćuje šest mjeseci tokom godine. Laboratorija, navedeno je u odluci, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavlja izvještaj, a oni Opštini, na osnovu kojeg se vrši obračun za isplatu.

-Predlog odluke je u skladu sa strateškim opredjeljenjem razvoja Opštine u smislu razvoja poljoprivrede kao strateške grane privrede i preduzimanja mjera za smanjenje negativnih migracionih kretanja, naveo je Bajagić.

Podrška prerađivačima mlijeka jedna je u nizu koju lokalna uprava primjenjuje kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači s područja opštine.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.