Категорије
СНП

Plan održive urbane mobilnosti ostaće mrtvo slovo na papiru

Mr Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada

S obzirom da su odbornici vladajuće koalicije juče, bez prisustva opozicije, usvojili Predlog plana održive urbane mobilnosti 2020 – 2025, kojim se stvaraju pretpostavke za rješavanje pitanja problema saobraćaja, upravi Glavnog grada postavljamo nekoliko pitanja:

Da li ste prikupili podatke o broju prodatih karata, broju prevezenih putnika, časovima vožnje voznog osoblja i druge koje su autobuski prevoznici bili dužni dostaviti? Podsjećamo da je Glavni grad u 2019. godini autobuskim prevoznicima dodijelio 90.000 eura subvencija iako ove podatke nije imao.

Odlukom o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Glavnog grada jasno je propisano da prevoznici moraju imati potvrdu da vozila ispunjavaju posebne tehničke i tehničko–eksploatacione uslove, izdate od ovlašćene institucije, kao i dokaz da prevoznik ispunjava uslov dobrog ugleda, finansijsku sposobnost i da ima zaposleno lice odgovorno za prevoz koje ispunjava uslove dobrog ugleda i koje je stručno osposobljeno. Podsjećamo da se nedavno u Podgorici zapalio autobus u toku vožnje, dok su putnici bili u njemu. Da li ovakvi prevoznici ispunjavaju uslove za ponovno javljanje na poziv za obavljanje ovog posla?

Na koji način ćete riješiti problem kašnjenja autobusa i neusaglašenosti linija između različitih prevoznika? Ukazujemo i da je problematičan raspored autobuskih stajališta koja nisu prilagođena potrebama putnika, pa npr. pored pojedinih škola stajališta nema ili su od njih previše udaljena, a zna se da su đaci među najčešćim korisnicima ove vrste prevoza.

Kada će konačno biti realizovan plan za razvoj jedinstvene elektronske karte, koju Glavni grad najavljuje od 2012. godine?

Da li ćete uticati na prevoznike da snize neprimjereno visoke cijene autobuskih karata u narednom periodu?

Šta ćete uraditi na dodatnoj promociji biciklizma kao alternativnog načina saobraćaja? Biciklističke staze u Podgorici i dalje služe više za rekreaciju nego za razvoj održivog saobraćaja.

Na području Glavnog grada nema signalizacije koja je neophodna da bi vozačima motornih vozila skrenula pažnju na prisustvo biciklista na kolovozu i na potrebu opreznije vožnje, a na biciklističkim stazama nesavjesni vozači često parkiraju svoja vozila. Kada će ti problemi biti riješeni?

Još je mnogo pitanja koja traže odgovore, ali o tome nekom drugom prilikom. Iako najavljen vrlo ambiciozno, sasvim smo sigurni da će i ovaj dokument ostati mrtvo slovo na papiru i da pitanje saobraćaja u Glavnom gradu u narednom periodu neće biti riješeno, na žalost naših sugrađana koji propale ideje i projekte lokalne vlasti i dalje plaćaju iz svog džepa.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.