Категорије
СНП

Đurović: Vrijeme je da se Crna Gora probudi

Potpredsjednica SNP CG Danijela Đurović boravila je prošle sedmice u Briselu, gdje se srela sa zvaničnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Evropske službe za spoljne poslove

U razgovoru sa evropskim parlamentarcima Tanjom Fajon i Andorom Deli, Đurovićeva je ukazala na zabrinjavajuću stagnaciju ukupnih reformi, ali i nazadovanje Crne Gore u vitalnim oblastima, kao što su vladavina prava, medijske slobode, primjena demokratije, itd. Ona je istakla da se, nakon skoro osam godina pregovaranja sa EU, postavlja pitanje da li je crnogorskom rukovodstvu iskreni cilj članstvo naše države u Uniji ili se radi samo o izbornom mamcu kojim uspješno manipulišu godinama.

Ona je podsjetila da tokom 2019. godine nije otvoreno jedino preostalo pregovaračko poglavlje (Konkurencija), što je konstatovano i u zajedničkoj izjavi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU (POSP).

Iako zvanično nije aktivirana “klauzula balansa”, jasno je da dalji nastavak procesa pristupanja EU neće biti dozvoljen sve dok se ne ispune kriterijumi predviđeni Poglavljem 23.

Potpuna blokada izbornih reformi i manipulacija Vlade sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, koja je rezultirala najvećim mirnim protestima u istoriji Crne Gore, jasan su pokazatelj degradacije demokratskih kapaciteta i urušavanja sistema vrijednosti, koje je praćeno drastičnim kršenjem osnovnih ljudskih prava.

Đurović je ukazala da je sa brojnih međunarodnih adresa poslata jasna poruka da pitanje vjerskih zajednica mora biti riješeno u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava, a naročito u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije iz juna prošle godine, te da je pozvano na nastavak inkluzivnog dijaloga sa svim relevantnim činiocima u vezi sa sprovođenjem spornog Zakona.

Iako pledira da bude predvodnica regiona, Crna Gora, sa ovakvom vlašću, sve više podsjeća na najbrutalnije antidemokratske sisteme. Nažalost, jedina smo država u čijoj istoriji nikada nije bilo promjene vlasti na izborima. Zarobljene institucije, u kandžama jedne partije, crnogorska su realnost.

Vrijeme je da se Crna Gora probudi, promijeni i preuzme odgovornost za svoju sudbinu, jer perspektivne budućnosti neće biti dok o svima nama odlučuje „Prva familija“.

Danijela Kostić Đurović

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.